Ελλάδα

ΠΟΜΙΔΑ για ΕΝΦΙΑ 2022: Νέες επιστολές διαμαρτυρίες και νέο υπόδειγμα "ενδικοφανούς προσφυγής"


«Εντείνονται συνεχώς οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλάσιες και άδικες χρεώσεις του νέου ΕΝΦΙΑ 2022, εν όψει και της λήξης στις 10 Ιουνίου, της προθεσμίας υποβολής στις Δ.Ο.Υ. «Ενδικοφανών Προσφυγών» κατά των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του».

Αυτό αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει στην ανακοίνωση της «δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της www.pomida.gr μερικές ακόμη αντιπροσωπευτικές επιστολές διαμαρτυρίας με απίστευτες αυξήσεις έως και 1088% επί των περυσινών φόρων, που προέρχονται κυρίως από την πρόσθετη φορολογία της ενότητας Γ του άρθρο 43 του Ν. 4916/2022 για το νέο ΕΝΦΙΑ 2022, η οποία προβλέπει πολλαπλάσια φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 400.000 ευρώ, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι απρόσοδα αστικά οικόπεδα».

«Επίσης, πέρα από το υπόδειγμα «ενδικοφανούς προσφυγής» που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και είναι προσβάσιμο σε όλους, η ΠΟΜΙΔΑ έθεσε στη διάθεση των μελών της μέσα από τη σελίδα μελών της ιστοσελίδας της και δεύτερο, πιο εξειδικευμένο επεξεργάσιμο υπόδειγμα «ενδικοφανούς προσφυγής», με πλήρη ανάλυση της αντισυνταγματικότητας και των λόγων ακύρωσης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, και με λεπτομερείς περαιτέρω κατευθύνσεις».

«Η εμπρόθεσμη υποβολή της διοικητικής αυτής προσφυγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια να αποφανθεί επί της εξόφθαλμης αντισυνταγματικότητας των νέων διατάξεων του ΕΝΦΙΑ 2022, με τις οποίες παραβιάζονται κυρίως οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος οι οποίες προβλέπουν την ισότητα των πολιτών, την απαγόρευση διακρίσεων σε βάρος τους και την ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών, βάσει και της αρχής της αναλογικότητας.

Οι «ενδικοφανείς προσφυγές» κατά των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως και εν συνεχεία οι προσφυγές στα διοικητικά πρωτοδικεία, ασκούνται μεμονωμένα και ατομικά από κάθε ενδιαφερόμενο, και δυστυχώς όχι ομαδικά ή από την ΠΟΜΙΔΑ, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν.

Η ΠΟΜΙΔΑ με τις ανακοινώσεις και τις αναρτήσεις της.\ αναδεικνύει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να διορθώσει τις αντισυνταγματικές κατά την άποψή της διατάξεις του νέου ΕΝΦΙΑ, ενημερώνει με την ανάρτηση αυτή και τις ανακοινώσεις της κάθε ενδιαφερόμενο για την ισχύουσα διαδικασία και τις υπάρχουσες δυνατότητες, και τέλος θέτει στη διάθεσή τους ακόμη και υποδείγματα «ενδικοφανούς προσφυγής.

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν παροτρύνει ούτε αποτρέπει κανέναν από τη διαδικασία αυτή, η οποία ούτε σύντομη, ούτε ανέξοδη, ούτε ασφαλής είναι ως προς την αποτελεσματικότητά της. Συνεπώς το τι θα πράξει ο καθένας θιγόμενος, είναι καθαρά στην κρίση του, και του νομικού του συμπαραστάτη», αναφέρει ο Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΝΦΙΑ