Οι χώρες της Ασίας, ο Καναδάς και οι αναδυόμενες αγορές μείωσαν τις αποδόσεις τους στον κλάδο των ακινήτων σε ετήσια βάση την ώρα που οι βασικές Ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ υπεραποδίδουν.
Σύμφωνα με ανάλυση της S&P για τα ακίνητα σε παγκόσμια κλίμακα ο δείκτης Dow Jones US Select REIT ενισχύθηκε κατά 7,5% στο δ' τρίμηνο της περυσινής χρονιάς με αποτέλεσμα στο "ντεμαράζ" να γράψει κέρδη 4,5% σε ετήσια βάση.
Σε κλαδικό επίπεδο στο δ' τρίμηνο σημαντική άνοδο καταγράφουν στις ΗΠΑ οι αποθήκες κατά 16,5%, ακολουθούν τα βιομηχανικά ακίνητα με 12%, ενώ τα διαμερίσματα βρίσκονται στο 7,6%. Σε ετήσια βάση οι αποθήκες ενισχύονται κατά 40,16%, τα βιομηχανικά ακίνητα 5,52% και τα διαμερίσματα 15,7%.
Μεικτή είναι η εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P, ανά χώρα με τις αποδόσεις να "εκτοξεύονται" στο δ' τρίμηνο σε Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Αυστραλία κατά 17%, 10,5% και 10,3% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα υποαποδίδουν Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία και Ισραήλ.
Οσον αφορά στην τυπική απόκλιση και σε βάθος 10ετίας μεγάλες αποδόσεις "χαρίζει" ο κλάδος των ακινήτων στην Ευρώπη. Παρά την οικονομική κρίση που έχει "παγώσει" τα deals στο real estate οι τιμές που έχουν υποχωρήσει αλλά και η διαφορά της ισοτιμίας με το δολάριο σε πολλές περιπτώσεις ενίσχυσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Οπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς εφέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα στον κλάδο των ακινήτων καθώς δεν θα είναι τόσο ενεργοί παραδοσιακοί μεγάλοι παίχτες όπως τις προηγούμενες χρονιές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, ενώ μικρή διόρθωση μπορεί να γίνει και στις τιμές (διαμερισμάτων και γραφείων κυρίως) σε περιοχές όπου ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά όπως το City του Λονδίνου, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.
Αναφορικά με τα στοιχεία, σε βάθος 10ετίας στην κορυφή βρίσκεται η Ισπανία με άνοδο άνω του 51%, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 38%, η Γερμανία με 35% και οι Γαλλία και Βρετανία με 25%. Σημαντικές αποδόσεις καταγράφονται και σε αναδυόμενες αγορές με την Ασία να πρωταγωνιστεί (Κίνα 41%, Ταιβάν 34,4%, Ταιλάδνη 36,3%, Ινδονησία 38,6%, Μαλαισία 24,7% και Φιλιππίνες 29,2%), ενώ εξίσου ικανοποιητικές αποδόσεις σε βάθος 10ετίας σημειώνονται και σε Αίγυπτο (55%),Τουρκία (45,3%), Νότια Αφρική 27,8% και Πολωνία 41,3%.