Πολιτική

Πτωτικά η Wall εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία


Εμφανής είναι η νευρικότητα που καταγράφεται στους δείκτες της Wall Street εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές φαίνεται πως στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια προσπαθώντας να αποφύγουν τις πιέσεις στο ταμπλό. Ενδεικτικό είναι πάντως πως στο χαμηλότερο σημείο έναντι του γεν από τον Οκτώβριο του 2014 υποχώρησε σήμερα το δολάριο, ενώ παράλληλα πιέστηκαν προς τα κάτω τα χρηματιστήρια και οι τιμές πετρελαίου, την ίδια στιγμή που η τελική απόφαση των ΗΠΑ για την αύξηση επιτοκίων παραμένει νεφελώδης. Το πετρέλαιο για την ώρα καταγράφει απώλειες 0,50% στη Νεά Υόρκη με την τιμή να κινείται στα 35,50 δολ. το βαρέλι. Το ιαπωνικό νόμισμα, που αποτελεί συχνά «καταφύγιο» σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, υποχώρησε στα 110,30 γεν το δολάριο. Στη κορυφή της ειδησεογραφικής ατζέντας οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εκδηλώνοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ωστόσο πως "βρισκόμαστε σε εκρήγορση και όχι συναγερμό".

Τι είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: είμαστε σε εγρήγορση, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια momentum στην ανάπτυξη. Ωστόσο, αν οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν μαζί, οι θετικές συνέπειες στην παγκόσμια εμπιστοσύνη –και την παγκόσμια οικονομία- θα είναι σημαντικές», τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «μονόδρομο» την υιοθέτηση ενός συντονισμένου πακέτου μέτρων, προκειμένου να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η κα. Λαγκάρντ έκανε έκκληση από τις εθνικές κυβερνήσεις για ισχυρότερες δράσεις με στόχο την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, στη Φρανκφούρτη, επανέλαβε την ανάγκη λήψης πιο αποφασιστικών μέτρων.

Για τις ανεπτυγμένες χώρες τόνισε ότι θα πρέπει να τονώσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και υποδομή, ενώ οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να περικόψουν τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και να τονώσουν την κοινωνική δαπάνη.

Κάλεσε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, ζήτησε τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων,και την περικοπή επιδοτήσεων για τα καύσιμα στις αναδυόμενες αγορές. 

Η κα. Λαγκάρντ ζήτησε την παροχή φορολογικών κινήτρων προκειμένου να τονωθούν οι ερευνητικές και αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% στα 47,1 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών. Παράλληλο, σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στην ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 53,1 έναντι του 53,3 τον Φεβρουάριο και έναντι της αρχικής εκτίμησης για διαμόρφωση του δείκτη στο 54,0. Ράλι πραγματοποιούν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, καταγράφει πτώση 4 μονάδων βάσης, στο 1,72%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο τον τελευταίο μήνα.

Αυτή την ώρα Dow Jones, Nasdaq και S&P500 διολισθαίνουν με απώλειες 0,20% ως 0,60%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις