Αγορές

Σε δοκιμασία αντοχών το χρηματιστήριο, συνεχίζεται η πτώση


Με νέες απώλειες σε blue chips και βασικούς δείκτες συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση του ΧΑ, ενώ το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οι «αντοχές» της αγοράς  τίθενται σε δοκιμασία.
 Βασική αιτία ο εντεινόμενος προβληματισμός για την έκβαση της προσπάθειας δραστικού περιορισμού των κόκκινων δανείων και για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές,  όπου πηγή ανησυχιών παραμένει η επιδημία κορωνοϊού, που μπορεί να έχει αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία και σε πολλούς επιχειρηματικούς.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις κεφαλαίων από μετοχές  και εμπορεύματα σε  ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Επικεφαλής της κούρσας τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, που σημειώνουν σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ τιμών/αποδόσεων.

Στο ΧΑ αυτά τα “καλά νέα” αντισταθμίζονται από κινήσεις χαρτοφυλακίων που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Παράλληλα όμως, παρατηρήθηκε σήμερα αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από επιθετικούς παίκτες, που βλέπουν ευκαιρίες και ποντάρουν σε αναστροφή κλίματος τις επόμενες μέρες.

Μετοχές και δείκτες

Το ζήτημα  είναι πλέον πού μπορεί να ισορροπήσουν προσφορά-ζήτηση και αν μπορεί να αντέξει η βραχυχρόνια στήριξη στις 900 μονάδες, που τέθηκε σε δοκιμασία.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 899,99 μονάδες (-1,20%) και έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 902,98.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,78%, υποχωρώντας στις 2.261,63 μονάδες,. Ανοδο +0,36% σημείωσε ο FΤ40M των mid caps.

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης , κινήθηκε από -1,76% μέχρι +0,40% και  έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 798,47 μονάδες. Αμετάβλητη η Alpha, Εθνική -0,3%, Πειραιώς -0,7%,  Στο κόκκινο Eurobank -1,6%, Attica -1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ +1,9%, Σαράντης +1,8%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%, Jumbo +0,7% Βιοχάλκο +0,4%.
Στον αντίποδα ΟΤΕ -3,3%,  ΔΕΗ και Τιτάν -2,4%, Motor Oil -2,1%,  EXAE -1,7%.
Στα mid caps Intralot +3,3%, Κρι-Κρι +2,6%, MIG, Profile και Κέκροψ  +1,8%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα