Αγορές

Πιο χαμηλά το χρηματιστήριο, ασανσέρ η MIG


Στο κόκκινο κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ, στον απόηχο της χθεσινής μεγάλης πτώσης στη Wall Street, που επιδείνωσε το κλίμα. Αρνητικός καταλύτης παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εκτιμώμενες παρενέργειες στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.

Πέμπτη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο ΧΑ και η σημερινή συνεδρίαση γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς τίθενται σε δοκιμασία βραχυχρόνιες στηρίξεις, όπου θα κριθεί΄προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθεί η αγορά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα - αν οι βασικοί δείκτες θα επανέλθουν στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων 10 εβδομάδων, ή θα βυθιστούν χαμηλότερα.

Οι προσδοκίες για τεχνική αντίδραση-ανάκαμψη διαψεύσθηκαν χθες, αλλά παραμένουν ισχυρές και συντηρούν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα της MIG

Στο επίκεντρο της προσοχής η μετοχή της MIIG, που κατέρρευσε χθες ξαφνικά (-30%), καθώς η αγορά διαπιστώνει ότι η επιδιωκόμενη πώληση της θυγατρικής Vivartia υπό τις παρούσες συνθήκες και με χαμηλό τίμημα, όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφελήσει  την εισηγμένη μητρική, αλλά θα την καταστήσει "κουφάρι" με μεγάλα χρέη και ελάχιστες σημαντικές συμμετοχές.

Οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της MIG θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην Τρ. Πειραιώς, που είναι βασικός μέτοχος και πιστωτής του ομίλου.

 Η μετοχή της MIG έχει κινηθεί σήμερα από -17,5% μέχρι +3,7%, επιτείνοντας τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Διαβάστε σχετικά: Στο limit down η μετοχή της MIG! Προβληματισμός για χρέη και αξία θυγατρικών

Το πρέσινγκ σε τραπεζικές μετοχές και εμποροβιομηχανικά blue chips συνεχίζεται, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική.και ο τζίρος χαμηλός (6 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα)

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά το πρώτο 15λεπτο και στη συνέχεια εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι τις 614,6 μονάδες (-1,24%). Τώρα βρίσκεται στις 617,3 υποχωρώντας κατά 0,80%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει αυτή την ώρα 0,95%, στις 1.469,9 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,28% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 1,40%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -2%, Εθνική -1,6%, Εurobank -1,4%, Alpha και Πειραιώς -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 2 μετοχές σημείωσαν κέρδη: ΟΤΕ +1,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,7%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Jumbo -2%, Coca-Cola και Φουρλής -1,8%, ΕΧΑΕ, Lamda και Ελλάκτωρ -1,6%, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ -1,3%.

Στα mid caps ξεχωρίζουν Ολυμππιακή Τεχνική +5,8%, Ιντρακάτ +3%, MIG +2,5%, Cenergy και ΕΥΑΘ +2,2%.

Στον αντίποδα Ιασώ -3%, Quest και Autohellas -2%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης