Οικονομία

Φρένο σε νέα μέτρα ελάφρυνσης λόγω έκρηξης ελλείμματος και χρέους!


Δραματική επιδείνωση των δύο δημοσιονομικών μεγεθών σε σημείο που είναι σε χειρότερα επίπεδα από εκείνα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια το 2010

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας το 2020, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν και φέτος, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στη δημοσιονομική πολιτική και σε πρώτη φάση φρενάρουν την παροχολογία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στη Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2020 εκτοξεύτηκε στα 16,7 δισ. ευρώ ή στο 10,1% επί του ΑΕΠ, από πλεόνασμα 2.065 εκατ. ευρώ, ή 1,1% το 2019.

Ταυτόχρονα, το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2020 αυξήθηκε στα 341δισ. ευρώ ή στο 206,3% του ΑΕΠ, από 331.091 εκατ. ευρώ, ή 180,7% του ΑΕΠ το 2019.

Πρόκειται για δραματική επιδείνωση των δύο δημοσιονομικών μεγεθών σε σημείο που είναι σε χειρότερα επίπεδα από εκείνα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χρέος η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην Ευρωζώνη και με διαφορά, ενώ είναι δεύτερη στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία.

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη του ΑΕΠ το 2020, η ύφεση έφτασε στο 9% το 2020 (από -8,2%) που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ το ύψος του ΑΕΠ μειώθηκε στο ποσό των 165.250 εκατ. ευρώ, από 183.250 εκατ. ευρώ το 2019.

Φρένο σε νέα μέτρα ελάφρυνσης

Η  πορεία του ελλείμματος και του χρέους και το γεγονός ότι και φέτος το έλλειμμα θα κινηθεί άνω του 7% του ΑΕΠ αλλά και το χρέος θα παραμείνει κοντά στο 200% του ΑΕΠ, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να ανακρούσει πρύμναν, σε ότι αφορά σε επιπλέον ελαφρύνσεις και επιδόματα στήριξης των πληττόμενων από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές του ρεύματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε προχθές ότι με έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ, δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον παροχές.

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι τα στοιχεία για το έτος 2020 είναι προσωρινά και αντανακλούν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στα δημοσιονομικά στοιχεία, κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

Τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταστούν διαθέσιμα τα πρωτογενή δημοσιονομικά στοιχεία εσόδων και δαπανών σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο αυτό.

Επισημαίνεται, ότι για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες πηγές, καθώς και η ίδια μεθοδολογία εκτίμησης με τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, έγιναν ad-hoc αλλαγές στη χρονικά προσαρμοσμένη ταμειακή μέθοδο για δεδουλευμένη βάση, ως αποτέλεσμα της αναστολής της υποχρέωσης καταβολής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Αναφορικά με τα μέτρα για τα διάφορα είδη δαπανών, διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις κυρώθηκαν μετά το τέλος του 1ου τριμήνου 2020 και οι ταμειακές πληρωμές που αντιστοιχούν σε αυτά τα μέτρα πραγματοποιούνται κατά την περίοδο μετά το 1ο τρίμηνο 2020.

Ακόμη διευκρινίζει ότι, κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ).

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα