Χρηστικά

Τρεις νέες ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία (παραδείγματα)


Ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε αύξηση των δόσεων και συγχωροχάρτι σε όσους έχασαν κάποια από τις ρυθμίσεις των 120 ή των 24/48 δόσεων

Νέες ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορίας σε πολλές δόσεις, που φτάνουν μέχρι και σε 10 χρόνια, αλλά και επανένταξη σε ρυθμίσεις όσων τέθηκαν εκτός ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Καθώς τα μηνύματα που εισπράττει από την ΑΑΔΕ το υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικά για την πορεία εξυπηρέτησης των χρεών των ιδιωτών προς το δημόσιο, αναγκαστικά επιλέγει την αύξηση των δόσεων και την ένταξη σε νέες ρυθμίσεις οφειλετών που τις έχασαν.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Εφορία θα έπρεπε να κυνηγάει υπό την απειλή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, εκατομμύρια φορολογούμενους.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε:
Οι φορολογούμενοι που είχαν προβεί σε ρυθμίσεων των χρεών τους προς την εφορία, από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά (βασικά σε έως 24/48 δόσεις) ή είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την απώλεσαν, μπορούν να επανέλθουν κανονικά από τον τρέχοντα μήνα (Οκτώβριο 2020) στη ρύθμισή τους. Οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν, προστίθενται στο τέλος της περιόδου.

Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους, μέχρι τώρα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Παράδειγμα 1: Φορολογούμενος που εντάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε 24 δόσεις και πλήρωσε 5 δόσεις έως και τον Μάιο και από τον Ιούνιο σταμάτησε να πληρώνει δόσεις. Με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, μπορεί να επανενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 24 δόσεων, πληρώνοντας τη δόση που αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, όπως προέβλεπε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκε αρχικά.
Οι δόσεις των τεσσάρων μηνών που δεν πληρώθηκαν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020, θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου και οι συνολικές δόσεις της ρύθμισης θα αυξηθούν από 24 σε 28.
Έτσι, η αποπληρωμή του χρέους του να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021 θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022.

Παράδειγμα 2: Φορολογούμενος που εντάθηκε τον Νοέμβριο του 2019 σε ρύθμιση των 24 δόσεων και πλήρωσε τις δόσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2019 και από τον Ιανουάριο σταμάτησε να πληρώνει.
Με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ έχει τη δυνατότητα να επανενταχθεί στη ρύθμιση, ξεκινώντας από την πληρωμή της δόσης του Οκτωβρίου και φυσικά να συνεχίσει και την αποπληρωμή των επόμενων.
Οι δόσεις των 9 μηνών που δεν πληρώθηκαν ήτοι από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020, θα προστεθούν στο τέλος της παλαιάς ρύθμισης και θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των δόσεων, από 24 σε 33.
Στο πλαίσιο αυτό, αντί η ρύθμιση να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021, θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022.

Άλλες ρυθμίσεις

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θέτει ακόμη σε λειτουργία δύο ακόμη ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

  • Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία και των οποίων οι οφειλές πάγωσαν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, μπορούν να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές τους σε νέα ρύθμιση 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων με την πρώτη να καταβάλλεται από τον Μάιο του 2021. Τα συγκεκριμένα χρέη παραμένουν παγωμένα ως τις 30 Απριλίου 2021 που σημαίνει ότι δεν καταλογίζονται και δεν προσαυξάνονται αυτά, με προσαυξήσεις.
  • Οι οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ρυθμίζονται σε 120 δόσεις, δηλαδή σε 10 χρόνια.

Τα παραδείγματα του υπ. Οικονομικών

1ον. Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020

  • Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

  • Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ). Πώς μπορεί να διευκολυνθεί για την αποπληρωμή τους;

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

  • Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;

Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2ον. Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020

  • Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;

Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

  • Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;

Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3ον. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

  • Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα