Εναν "δεύτερο γύρο" μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σχεδιάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη της πανδημίας και η συνέχιση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στη λειτουργία επιχειρήσεων καθιστούν επιβεβλημένη την παροχή πρόσθετης βοήθειας.
Θα είναι τα ίδια μέτρα που ανακοινώθηκαν σταδιακά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, με κάποιες αλλαγές σε κριτήρια, προϋποθέσεις και κλάδους δραστηριότητας, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων - επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων:
- Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και οφειλών σε Ταμεία
- Επίδομα σε εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων (αυτούς που πήραν τα 800 ευρώ), σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες - περιλαμβανομένων των επιστημόνων που πήραν το επίδομα των 600 ευρώ
- Χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις
Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε εμμέσως τη χορήγηση κι άλλων κρατικών δανείων υπό μορφή "επιστρεπτέας προκαταβολής", σε περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που θα μοιρασθούν το 1 δισ. ευρώ του αρχικού πακέτου.
Σημειώνεται ότι έως το βράδυ της Πέμπτης 54.360 επιχειρήσεις είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που προβλέπει τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης, σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου. Τα δάνεια είναι 5ετούς διάρκειας με ετήσια περίοδο χάριτος και χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμός με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Οσον αφορά τη στήριξη των εργαζομένων, συζητείται το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος αντίστοιχου των 800 ευρώ για έναν ακόμη μήνα, εφόσον οι εργοδότριες επιχειρήσεις δεν έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πτος την εφορία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες. «Πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι εντός του Απριλίου θα γνωστοποιηθούν μέτρα στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, που θα αφορούν επιχειρήσεις των τομέων τουρισμού, ακτοπλοΐας, μεταφορών, ενέργειας, καθώς και τον πρωτογενή τομέα.