Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΒΖ και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την διάσωση-εξυγίανση της εξέθεσε στη Βουλή ο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν μπορεί να παραμείνει ζωντανή χωρίς νέα χρηματοδότηση.
«Αυτό μόνο με δύο τρόπους μπορεί να γίνει: Είτε η αναχρηματοδότηση να γίνει από την τράπεζα, είτε με την εκποίηση κάποιου ακίνητου περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης. Τρίτος τρόπος δεν έχει ανακαλυφθεί» τόνισε ο υπουργός
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ίδια μονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε αφανισμό τους Έλληνες αγρότες, ο κ. Σταθάκης μίλησε για τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρισκόταν σε διαρκή υποβάθμιση, ενώ το κόστος παραγωγής έφθασε να είναι μεγαλύτερο από την τιμή διάθεσης της ζάχαρης.
«Κάναμε μια πρώτη ουσιαστική κίνηση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ, για να δοθεί χρόνος μέχρι να ληφθούν όλες οι μεγάλες αποφάσεις και να κρατηθεί ζωντανή η επιχείρηση. Αυτά δαπανήθηκαν για να κλείσουν τα χρέη της, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί πήραν το 20%. Πήραμε άμεσες πρωτοβουλίες για να βρεθούν τα χρήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες των τευτλοπαραγωγών, με τρόπους που δεν θα εγείρουν θέματα κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ», επισήμανε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική της βουλευτή του ΚΚΕ ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις.
«Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανοικτή. Θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρίας το 2016-2019. Πρέπει όλοι να συμβάλουν ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση για την αναδιάρθρωση των δανείων και ταυτόχρονα την αναχρηματοδότηση της»