Χρηστικά

Στο στόχαστρο του ΕΦΚΑ μονοπρόσωπες, ΕΠΕ και ΙΚΕ!


Κοινό χαρακτηριστικό είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη

Συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων βρίσκονται στο στόχαστρο του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ οι οποίες με διάφορες «μεθόδους» καταφέρνουν να μην πληρώνουν τα χρέη τους προς τον ασφαλιστικό φορέα, αλλά και να ξεφεύγουν από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σημειώνεται πως τα ανείσπρακτα και αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν φτάσει σε 42,8 δισ. ευρώ, ενώ ένα σημαντικό τους μέρος έχει παραγραφεί, λόγω παρέλευσης δεκαετίας και το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι οφείλουν αρκετά εκατομμύρια έκαστος, αλλά δεν πληρώνουν.

Παράλληλα, το ΚΕΑΟ έχει διαπιστώσει, πως υπάρχουν και συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων οι οποίες σημειώνουν τεράστια παραβατικότητα στην αποφυγή πληρωμής των εισφορών, με διάφορες πατέντες να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Ποιες εταιρείες είναι στο στόχαστρο

Αναλυτικότερα, από την ανάλυση των στοιχείων των ελέγχων του ΚΕΑΟ, διαπιστώνεται ότι έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες, Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), οι οποίες καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό το Κ.Ε.Α.Ο. αναλύει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών, καθώς και να διακριβωθεί ο τρόπος λειτουργίας στις περιπτώσεις αυτές.

Όπως σημειώνει το ΚΕΑΟ, κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα.

Επίσης, η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους. 

Έλεγχος αφερεγγυότητας

Επιπρόσθετα, το Κ.Ε.Α.Ο. εντείνει τον έλεγχο αφερεγγυότητας των Κοινών Επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. Ο δείκτης αφερεγγυότητας μιας κοινής επιχείρησης οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο., προκύπτει από στοιχεία που αφορούν:

  • στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών 
  • στην δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής) 
  • στο αν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας 
  • στα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. ορισμός ως υπεύθυνων πρώην εργαζομένων της επιχείρησης) 
  • στη νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ) 
  • στο αν οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα «καθαρισμοί» με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς) 
  • στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα