Χρηστικά

Stop στην απάτη «καρουζέλ» με κινητά, τάμπλετ και παιχνιδομηχανές


Ολόκληρη η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για το νέο πλαίσιο πωλήσεων ηλεκτρονικών συσκευών που ισχύει από τις 10 Δεκεμβρίου

Σε εφαρμογή τέθηκε η διαδικασία αγοράς κινητών τηλεφώνων, laptops, tablets και παιχνιδομηχανών, χωρίς ΦΠΑ. Η ειδική πλατφόρμα στο Taxisnet τέθηκε σε κανονική λειτουργία από τις 10 Δεκεμβρίου, στην οποία οι συναλλασσόμενοι θα καταχωρούν τα στοιχεία τους, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με το νέο πλαίσιο ενώ φαινομενικά προκύπτει η εντύπωση ότι πρόκειται για αγορές/πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς ΦΠΑ, στην ουσία πρόκειται για φρένο στην υφαρπαγή ΦΠΑ από επιτήδειους, στον ενδιάμεσο στάδιο από τον κατασκευαστή μέχρι τον τελικό πωλητή.

Ειδικότερα, στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στα φαινόμενα απάτης τύπου «Καρουζέλ», με επιτήδειους να καρπώνονται τον ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά είδη αιχμής. Το νέο σύστημα, εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Αύγουστο του 2017 και τον περασμένο Νοέμβριο, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η σχετική πλατφόρμα, ώστε να εξοικειωθούν οι συναλλασσόμενοι, ενώ από την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, η εφαρμογή είναι σε παραγωγική λειτουργία.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου πώλησης των κινητών τηλεφώνων, tablets, laptops και παιχνιδομηχανών (XBOX, PlayStation κ.λπ), είναι αποτέλεσμα Οδηγίας της Κομισιόν, προκειμένου να περιορίσει τα φαινόμενα απάτης τύπου «καρουζέλ». Δηλαδή, μέχρι τώρα, ο καταναλωτής πλήρωνε τον ΦΠΑ επί της συσκευής που αγόραζε, αλλά αυτός κατέληγε στις τσέπες επιτηδείων.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που πλήρωσαν οι καταναλωτές.
Δηλαδή, ο «εξαφανισμένος» έμπορος, όπως είναι η επίσημη ορολογία,  εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, τον οποίο οι φορολογικές αρχές πρέπει να καταβάλουν στην άλλη επιχείρηση.

Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις, η διακίνηση των αγαθών δεν  είναι πραγματική, δηλαδή πραγματοποιείται εικονικά με τη συμμετοχή στο κύκλωμα και μεταφορικών εταιρειών.

Πλέον, με το ισχύον, από τις 10 Δεκεμβρίου, σύστημα, οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές, θα διακινούνται χωρίς ΦΠΑ, από τον κατασκευαστή, μέχρι τον τελικό αγοραστή, ο οποίος είναι ενταγμένος στο σύστημα ΦΠΑ δηλαδή είναι επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας.

Έτσι, δεν θα υπάρχει στο ενδιάμεσο, ΦΠΑ, για να «παρακρατηθεί» από τον «εξαφανισμένο έμπορο». Ο τελικός αγοραστής (εταιρεία ή επαγγελματίας), θα αγοράζει την ηλεκτρονική συσκευή χωρίς ΦΠΑ, αλλά θα αναλαμβάνει ο ίδιος την υποχρέωση να αποδώσει στο δημόσιο ή να συμψηφίσει τον ΦΠΑ που αναλογεί.

Παράδειγμα 1

Ο Χ επαγγελματίας αγοράζει ένα κινητό τηλέφωνο για επαγγελματική χρήση  καθαρής αξίας 500 ευρώ. Εάν το αγόραζε προ της 10ης Δεκεμβρίου,  θα πλήρωνε στο κατάστημα 500 ευρώ, την καθαρή αξία συν 120 ευρώ τον ΦΠΑ (24%), σύνολο 620 ευρώ.

Κατόπιν ο αγοραστής θα μπορούσε να συμψηφίσει τον ΦΠΑ, ανάλογα με τις υπόλοιπες συναλλαγές του με την εφορία. Από τις 10 Δεκεμβρίου, ο τελικός αγοραστής, εταιρεία, ή επαγγελματίας, θα αγοράζει το ίδιο κινητό, καταβάλλοντας μόνο την καθαρή του αξία, 500 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (120 ευρώ).

Με τη διαδικασία αυτή, δεν θα υπάρχει ΦΠΑ για να «φαγωθεί» από τυχόν κυκλώματα. Κατόπιν, ο τελικός αγοραστής θα αποδίδει τον ΦΠΑ (120 ευρώ) στο Δημόσιο ή θα τον συμψηφίζει με τυχόν επιστροφές, εφόσον προκύπτουν από τις άλλες συναλλαγές του.

Όλες αυτές οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Taxisnet. Για τη συναλλαγή αυτή θα πρέπει ο τελικός αγοραστής να ενημερώσει τον πωλητή ότι έχει τις προϋποθέσεις (είναι υποκείμενος στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του) για την αγορά χωρίς ΦΠΑ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος.

Ο «Αγοραστής» πρέπει να εγγραφεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία του και των εκπροσώπων του, για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ στον «Πωλητή».

Ο  «Πωλητής» πρέπει να επιβεβαιώσετε την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «Εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσετε μια συναλλαγή του άρθρου 39α.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ενημερώσει τον πωλητή ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α και λάβει το τιμολόγιο με Φ.Π.Α., ο Φ.Π.Α. του τιμολογίου αυτού δεν θα μπορεί να εκπέσει.

Παράδειγμα 2

Έστω μία επιχείρηση που ενεργεί πράξεις υποκείμενες στο ΦΠΑ ή απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης, κατά την αγορά κινητής συσκευής, tablet ή laptop θα πρέπει να λάβει τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ το οποίο όμως θα πρέπει να αναγράφει «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Η επιχείρηση θα καταχωρήσει το τιμολόγιο αυτό με χρέωση εξόδου και πίστωση του προμηθευτή και θα διενεργήσει χρεοπίστωση του ΦΠΑ. Κατά την υποβολή της Δήλωσης ΦΠΑ του μηνός στον οποίο πραγματοποιήθηκε η αγορά, η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (κωδικοί 303, 306) όσο και των εισροών (κωδικός 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (κωδικοί 333, 336) όσο και το φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου (κωδικός 386).

Ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή ήταν «χειρόγραφη» με ευθύνη διασφάλισης της αυθεντικότητας της συναλλαγής στους συναλλασσόμενους, από τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα