Τετ α τετ με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ενδέχεται να έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης τη μείωση του ελληνικού χρέοους. Η κα Λαγκάρντ σχεδιάζει τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα για τις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός και στο οποίο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει.
Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή. Σκοπός της ενδεχόμενης συνάντησης θα είναι η εξεύρεση ενός τρόπου μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, ούτε ώστε να ικανοποιηθεί ο σαφής όρος που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παραμονή του στο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα. «Αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο –ένας βασικός όρος για να συμμετάσχει περαιτέρω στο πρόγραμμα το ΔΝΤ» δήλωσε στο Bloomberg η συγκεκριμένη πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέρος της ατζέντας θα αποτελέσουν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι πολυσυζητημένες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η συνάντηση, σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα πρωθυπουργού ορίστηκε για τις 21 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στο πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Αντρέα Αντριάνο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού έστειλε σαφές μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρισκόταν σε ευρωπαϊκή περιοδεία και είχε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο κ. Λιου ανέφερε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.
Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.