ΕΥΖην

"The Greats": Συλλογή NFTs από τον μαιτρ πλαστογράφο έργων τέχνης Wolfgang Beltracchi


Τη σειρά "The Greats", μια συλλογή NFTs παρουσιάζει ο διαβόητος πλαστογράφος έργων τέχνης Wolfgang Beltracchi. Σε ένα εύρος καλλιτεχνικών υφών, δημιουργεί 4.608 εκδοχές του πίνακα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η σειρά ξεκινά από την Ύστερη Αναγέννηση με το έργο του Ντα Βίντσι και στη συνέχεια προχωρά στον Βίνσεντ βαν Γκογκ και τον Μετα-ιμπρεσιονισμό· στον Σαλβατόρ Νταλί και τον Σουρεαλισμό· στον Πάμπλο Πικάσο και τον Κυβισμό·στον Ρόι Λιχτενστάιν και την Ποπ Αρτ και, τέλος, στον Άντι Γουόρχολ και τη «Factory Art». Στην τελευταία ενότητα, την οποία αποκαλεί «Beltracchi Era (Περίοδος “Μπελτράτσι”» ο πλαστογράφος, τρόπος του λέγειν, «πλαστογραφεί» το δικό του καλλιτεχνικό ύφος.

Τον προσέλκυσε η αγορά NFT επειδή «προσφέρει στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να εμπορεύονται τα έργα τους ανεξάρτητα και τους καθιστά ανεξάρτητους από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς της αγοράς τέχνης» όπως ο ίδιος δήλωσε στον ιστότοπο The Block.

Επί 40 χρόνια, ο 70χρονος Γερμανός καλλιτέχνης πλαστογραφούσε έργα διάσημων καλλιτεχνών πριν τον τσακώσουν το 2010. Καταδικάστηκε το 2011 σε εξαετή κάθειρξη, αλλά εξέτισε μόνον το ήμισυ της ποινής του.

Χρησιμοποιώντας τον πίνακα «Salvator Mundi» ως βάση για το ντεμπούτο του στην αγορά NFT, o Beltracchi θυμίζει ότι, ακόμη και μετά την αποκάλυψη της δικής του ταυτότητας και άλλα πλαστά έργα τέχνης ενδέχεται να κυκλοφορούν μπροστά στα μάτια μας, στις συλλογές των πλέον έγκριτων μουσείων του κόσμου ( https://www.instagram.com/p/CU4yRzqM5r6/ ). Και αν ακόμη και για την αυθεντικότητα του πιο ακριβού πίνακα του κόσμου, ο οποίος πωλήθηκε το 2017 σε δημοπρασία του Christie’s της Νέας Υόρκης για 450 εκατομμύρια δολάρια, υπάρχουν αμφιβολίες, πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην αυθεντικότητα του οποιουδήποτε ούτως ειπείν αριστουργήματος ( https://www.instagram.com/p/CUxnTwyMpj_/ ).

Προς το παρόν ελάχιστα από τα NFTs της σειράς «The Greats» έχουν παρουσιαστεί δημόσια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες όλη η συλλογή επρόκειτο να πωληθεί στο blockchain "Ethereum" μεταξύ 19ης και 21ης Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη στον σύνδεσμο https://www.instagram.com/helenebeltracchi/?hl=en επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους είσοδο στον κόσμο του Wolfgang Beltracchi.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα