Οικονομία

“Θωρακίζει” τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της η Μ. Βρετανία


 Οι δασμοί του Τραμπ και οι επιπτώσεις τους  στην παγκόσμια οικονομία επηρεάζουν και την στάση της Μ. Βρετανίας- μίας  πρώην μεγάλης οικονομικής δύναμης, που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες σε φθίνουσα τροχιά.

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε χθές οτι προτίθεται να ενισχύσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Η ενίσχυση αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αυτών, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων, που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν δάνεια συνολικού  ύψους 2 δισεκατομμυρίων στερλινών (2,3 δισ. Ευρώ).

Επίσης ,όπως ανακοινώθηκε, αυξάνεται η δανειοδοτική ικανότητα του βρετανικού φορέα ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (UKEF) σε 80 δισεκατομμύρια στερλίνες (92 δισ. ευρώ). Έως και 10 δισ. στερλίνες (11,5 δισ. ευρώ) προορίζονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς βραχυπρόθεσμα.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ έχουν  προκαλέσει  αβεβαιότητα στις βρετανικές επιχειρήσεις σχετικά με τις εξαγωγικές τους  δραστηριότητες τους και τα κέρδη τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση  έχει επιβάλει ταρίφα 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και βασικό δασμό 10% σε άλλες εισαγωγές από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

«Ο κόσμος αλλάζει, γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να στηρίξουμε τις κορυφαίες στον κόσμο επιχειρήσεις μας και να τις υποστηρίξουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα