Πολιτική

Το σχέδιο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια


 Εξαιρέσεις από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες διεκδικεί η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των Θεσμών, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Πρόθεσή του είναι να διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις τριετή παράταση για τον «νόμο Δένδια», ο οποίος λήγει στις 31 Μαρτίου, και αφορά στη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων.

Σε συνέντευξή του στην «ΗτΣ» σχετικά με  την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών λέει ότι στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αναμένεται να συζητήσουμε με τους δανειστές εκ νέου όλα τα θέματα που εκκρεμούν: Το ασφαλιστικό, τα φορολογικά, το θέμα των κόκκινων δανείων κ.ο.κ.. Η αλήθεια είναι ότι η όποια καθυστέρηση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς μια και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες συνθήκες ανασφάλειας. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς και από σειρά δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν παράταση της διαδικασίας.

Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στους Θεσμούς είναι η βάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Διαφορές είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία θα βρούμε τη χρυσή τομή, ισχυρίζεται ο υπουργός.

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια  λέει ότι ζητούμενο είναι το τραπεζικό σύστημα να αρχίσει να χρηματοδοτεί και πάλι ομαλά την πραγματική οικονομία. Αυτό προϋποθέτει την αποσυμφόρηση του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να προστατεύσουμε τις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες δανείων από επιθετικές πρακτικές. Ειδικά για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας θα επιδιώξουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις.

Οσον αφορά τη διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών, στο πλαίσιο του «νόμου Δένδια» τονίζει για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στόχος είναι να καταστήσουμε τον μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανενεργό νόμο Δένδια, περισσότερο λειτουργικό, ώστε να βοηθήσουμε την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διεκδικούμε τριετή παράταση και παράλληλα αναζητούνται μορφές φορολογικών κινήτρων και διαδικασίες, που θα οδηγούν στην προώθηση των σχετικών αιτημάτων από τις τράπεζες. Επίσης, για τα «κόκκινα δάνεια» μεγάλων επιχειρήσεων σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό μηχανισμό, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τον φορέα αξιολόγησης της δανειοδοτικής ικανότητας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων τονίζει πως ήδη ανάδοχος διεθνούς κύρους προχωρεί την τελική μελέτη. Η δημιουργία του νέου θεσμού παρουσιάζει σειρά προκλήσεων τόσο σε νομικό όσο και τεχνικό επίπεδο, όπως η διασύνδεση των διαφορετικών βάσεων δεδομένων με τον νέο φορέα, όσο και η δημιουργία, βάσει της διεθνούς εμπειρίας, ενός συστήματος «βαθμολόγησης» και αποτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του κάθε δανειολήπτη. Η υπηρεσία θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή, που θα διασφαλίζει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα υιοθετεί αντικειμενικά κριτήρια, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει τώρα, δηλαδή την υποκειμενική αξιολόγηση από τις τράπεζες. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία της υπηρεσίας «Πίστωσης και Πλούτου» υπολογίζεται να βγει σε διαβούλευση το καλοκαίρι.

Εχουμε ήδη έτοιμο το νομικό καθεστώς εντός του οποίου θα λειτουργεί ο νέος φορέας και διερευνάμε τις ακριβής υπηρεσίες που θα παρέχονται από τα κέντρα. Χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου έχουμε προσανατολίσει την σχετική δράση είναι μέχρι το καλοκαίρι να βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις