Αγορές

Βρίσκει αντιστάσεις το χρηματιστήριο - Πρωταγωνιστεί η MIG


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, καθώς οι προσδοκίες αντισταθμίζονται από τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.  Με διακυμάνσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες, έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο σε δύο ώρες συνεδρίασης. Τα τελευταία λεπτά ενισχύονται και ανακάμπτουν.

Η εικόνα της χθεσινής και της σημερινής συνεδρίασης δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης-συσσώρευσης, αναζητώντας κατεύθυνση. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια, η οποία θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρές θα αποδειχθούν οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
 Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ΓΔ βρίσκεται τώρα στα υψηλά τεσσεράμισυ ετών, όπου είναι φυσιολογικό να  αυξηθεί η προσφορά  και η ανοδική κίνηση να ανακοπεί έστω πρόσκαιρα – αν δεν υπάρξει αντιστροφή και διόρθωση.

Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διήμερο αγοραστικές παρεμβάσεις και «τράβηξαν» ψηλότερα τον τραπεζικό δείκτη, αποτρέποντας την πτώση και το διαφαινόμενο «γύρισμα» της αγοράς.

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στα μέτωπα της φορολογίας, της αναπτυξιακής πολιτικής και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Αυτές οι κινήσεις θα επηρεάσουν προφανώς και τις «γνωματεύσεις» των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η πρώτη αναβάθμιση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη Fitch. Οι αγορές την προεξοφλούν – και θα αντιδράσουν αναλόγως μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού οίκου. Ιδιαίτερα θετική θα είναι η αντίδραση, εάν η Fitch κάνει το… «κάτι παραπάνω» - αν μας ανεβάσει δύο βαθμίδες αντί για μία.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν στο χρηματιστήριο επικρατεί μεταβλητότητα, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος μειωμένος.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αυτή την ώρα οριακή μεταβολή +0,07% στις 890,3 μονάδες.  Στο κόκκινο ο FTASE25, με απώλειες 0,25% στις  2.204 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,58%, γύρισε στο -1% και τώρα υποχωρεί οριακά κατά 0,15%. Προηγείται η Πειραιώς με +1,9%. Ακολουθούν η Attica Bank +1,2% και Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο Eurobank -4,4%, Alpha  -0,5%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ, που ανακάμπτει κατά 3,5% μετά από  σημαντικές απώλειες τις προηγούμενες μέρες.  Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Lamda +1,3%, Σαράντης +0,4%. μόνο 4 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο καταγράφοντας οριακά κέρδη: Ελλάκτωρ +0,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Φουρλής και Coca –Cola +0,2%.
 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΛΠΕ -1,2%, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Coca-Cola -1%.

Στα mid caps πρωταγωνιστεί η MIG με +10% και συναλλαγές 6,5 εκατ. τεμαχίων(!), λόγω της πληροφορίας ότι συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με το fund Farallon, που μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μετοχική συμμετοχή

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης