Αγορές

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το χρηματιστήριο


Κλίμα επιφυλακτικότητας και χαμηλών προσδοκιών επικρατεί στο χρηματιστήριο, με αρνητικό καταλύτη τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις εκτιμώμενες παρενέργειες τους στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.

Για πέμπτη κατά σειράν συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έκλεισαν με απώλειες, προσεγγίζοντας σημαντικές στηρίξεις, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η επάνοδος  στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων 10 εβδομάδων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σημαντικής περαιτέρω πτώσης.

Σημαντική παράμετρος θα είναι ο όγκος συναλλαγών και ο ημερήσιος τζίρος. Σήμερα επικράτησε συναλλακτική άπνοια και η συνολική αξία συναλλαγών ήταν 35,8 εκατ. ευρώ, συν 8,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Ουδέτερη έως αρνητική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι δείκτες "σέρνονται" στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Κατεύθυνση μπορεί να δώσει η Wall Street, που ξεκίνησε με μικρά κέρδη.

Στο επίκεντρο η MIG

Στο ΧΑ, επίκεντρο της προσοχής ήταν σήμερα η μετοχή της MIIG, που κατέρρευσε χθες ξαφνικά (-30%), καθώς η αγορά διαπιστώνει ότι η επιδιωκόμενη πώληση της θυγατρικής Vivartia υπό τις παρούσες συνθήκες και με χαμηλό τίμημα, όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφελήσει  την εισηγμένη μητρική, αλλά θα την καταστήσει "κουφάρι" με μεγάλα χρέη και ελάχιστες σημαντικές συμμετοχές.

Οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της MIG θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην Τρ. Πειραιώς, που είναι βασικός μέτοχος και πιστωτής του ομίλου.

 Η μετοχή της MIG κινήθηκε σήμερα δίκην... ασανσέρ, από -17,4% μέχρι +19,3%, επιτείνοντας τη μεταβλητότητα στην αγορά. Εκλεισε με άνοδο 0,9%

Διαβάστε σχετικά: Στο limit down η μετοχή της MIG! Προβληματισμός για χρέη και αξία θυγατρικών

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά το πρώτο 15λεπτο και στη συνέχεια εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση, η οποία εκτονώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Ο Γενικός Δείκτης "έγραψε" αρχικά -1,24% στις 614,6 μονάδες, κάλυψε στη συνέχεια όλες τις απώλειες και ξαναγύρισε σε πτωτική τροχιά. Τερμάτισε στις 819,96 μονάδες, με -0,38%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,43%, στις 1.477,63 μονάδες.

Καλύτερη εικόνα στο τραπεζικό  ταμπλό. Ο κλαδικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,28%, γύρισε ανοδικά στο +0,63% και τερμάτισε με οριακή θετική μεταβολή +0,03%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Εurobank (+0,9%). Αμετάβλητη η Alpha, στο κόκκινο Πειραιώς -1,1%, Εθνική και Ελλάδος -0,5%, Attica Bank -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 5 μετοχές σημείωσαν κέρδη: ΟΤΕ +1,6%, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ +0,9%, Coca-Cola +0,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΕΛΠΕ -3,4%, Jumbo -3,1%, Φουρλής -2,5%, Motor Oil -2%, ΕΧΑΕ -1,8%.

Στα mid caps ξεχώρισαν  Ολυμππιακή Τεχνική +2,2%, Cenergy +1,4%, MIG και Ιντρακάτ +0,9%.

Στον αντίποδα Ικτίνος -3,7%, Autohellas -3,2%, Αβαξ -2,5%, Πλαστικά Θράκης -1,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης