Αγορές

Χρηματιστήριο: Κρατάει τις 930 μονάδες ο ΓΔ - Ωθηση από τη Wall Street


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται πάλι στις αγορές, με οδηγό τη Wall Street που τρέχει σήμερα σε ρυθμούς μινι-ράλι, με "καύσιμο" τα καλά νέα για τις επιδόσεις τραπεζών  και μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού και του χρηματοοικονομικού τομέα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήραν νωρίς το "μήνυμα", γύρισαν από το κόκκινο ανοδικά και καταγράφουν τώρα αξιόλογα. Ανάλογη αντίδραση εκδηλώθηκε και στο ΧΑ, όπου οι δείκτες τερμάτισαν με θετικό πρόσημο, υπερκαλύπτοντας σημαντικές ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι διατηρεί εν μέρει τη δυναμική ανάκαμψης και - βοηθούντος του διεθνούς κλίματος - μπορεί να κινηθεί υψηλότερα στις επόμενες συνεδριάσεις. Ενθαρρυντική ένδειξη η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 930 μονάδες, που αποτελούν τώρα νέα στήριξη και κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Ριμπάουντ στην Ευρώπη

Κυρίαρχο στοιχείο στις αγορές είναι πλέον η μεταβλητότητα, η οποία καθιστά επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη.Την αβεβαιότητα συντηρεί η ασάφεια των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed, που απέφυγε πάλι να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα αυξήσεων επιτοκίων. Ανησυχίες προκαλεί επίσης η συνεχιζόμενη ένταση με επίκεντρο την Ουκρανία, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και να επηρεάσει τελικά την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποψινό κλείσιμο της Wall Street, που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα των αυριανών συνεδριάσεων.  Ο Dow Jones εκτινάχθηκε +1,70% την πρώτη ώρα των συναλλαγών και τώρα βρίσκεται στο +1,45%. Στην Ευρώπη, ο DAX πήγε το πρωι μέχρι -1,70% και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών ανέκαμψε σε +0,55%. Ανάλογη εικόνα στο Παρίσι, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100  ανέκαμψε θεαματικά από -0,60% σε +1,80%.

Αυτή η σταδιακή μεταστροφή επηρέασε το ΧΑ, όπου οι πιέσεις εξαντλήθηκαν σε μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση, που αξιοποιήθηκε από χαρτοφυλάκια για τοποθετήσεις.

Μετοχές και δείκτες

 Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από το κόκκινο με απώλειες 0,93% στις 924,33 μονάδες. Γρήγορα τις υπερκάλυψε  κινούμενος έως το +0,23%. Στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας στο -0,93%. Μετά τις 3:00 ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση που επανέφερε τους δείκτες σε θετικό πρόσημο στο κλείσιμο.

Ο ΓΔ τερμάτισε στις 934,58 μονάδες, με άνοδο 0,17%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,30% κλείνοντας στις 2.263,98 μονάδες. Ανοδο 0,24% σημείωσε ο FT40M των mid caps

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας χαμηλό -1,56% και υψηλό +1,56%. Στο κλείσιμο "έγραψε" +0,75%. Πρώτη σε απόδοση η Εθνική (2,4%), που πρωταγωνίστησε και στη χθεσινή άνοδο. Πειραιώς +0,8%, Attica Βank +0,6%, Eurobank και Τρ. Ελλάδας +0,4%, αμετάβλητη η Alpha..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Lamda +1,9%, ΔΕΗ +1,1%, Αegean +0,9%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +0,6%, ΟΛΠ +0,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Σαράντης -2%, ΑΔΜΗΕ -1,6%, Τιτάν και Βιοχάλκο -1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ -1,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1%.

 Στα mid caps ΕυρωπαΊκή Πίστη +4,2%, Κρι-Κρι +2,4%, Entersoft +2,2%, Intracom και Ιντρακάτ +1,4%. Στον αντίποδα Αβαξ -2,6%, Φουρλής -2%, Cenergy -1,8%, Ικτίνος -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα