Ασφαλιστική Αγορά

Υποχρεωτική ασφάλιση νέων κτιρίων με φοροαπαλλαγές


Κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες οδηγούνται σε συμβιβαστική λύση για κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές

 Στον απόηχο της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικών εταιρειών για πρόσφατη τροπολογία για την υποχρεωτική ασφάλιση νέων κτιρίων, η οποία τελικά αποσύρθηκε λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των εταιρειών, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι οδεύουν σε ένα συμβιβασμό, για γενίκευση της ασφάλισης νέων κτιρίων με παροχή φορολογικών απαλλαγών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αντέδρασαν σφόδρα σε διάταξη του πρόσφατου νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή, που θεωρήθηκε εντελώς άστοχη, καθώς προέβλεπε υποχρεωτική ασφάλιση από το 2025 μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου για φυσικές καταστροφές, με απειλή μάλιστα ότι δεν θα ηλεκτροδοτούνται αν δεν υπάρχει ασφάλιση.

Από την πλευρά των εταιρειών τονίσθηκε ότι η τροπολογία κινήθηκε εντελώς εκτός ασφαλιστικής λογικής, αφού αν ασφαλίζονταν μόνο τα κτίρια σε επικίνδυνες περιοχές οι εταιρείες θα επιβαρύνονταν με μεγάλες ζημιές και θα έπρεπε να ανεβάσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα τα ασφάλιστρα, που θα ήταν πρακτικώς αδύνατη η ασφάλιση κτιρίων. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το πρόβλημα και έσπευσε να αποσύρει την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε σήμερα σε αυτό το επεισόδιο, σχολιάζοντας και τις πρόσφατες πυρκαγιές στα Νότια Προάστια, που καθιστούν επίκαιρο το θέμα της ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών.

Μιλώντας στο 15ο Insurance Conference, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι το ζήτημα των καταστροφικών κινδύνων δεν είναι κάτι καινούργιο και πρόσθεσε: «Το άρθρο 23 του επίμαχου νόμου που εν τελεί αποσύρθηκε, εισήγαγε την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση περιουσίας. Ευτυχώς η κυβέρνηση το απέσυρε, επείγει όμως να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να το φτιάξουμε σωστά για όλους τους ανθρώπους».

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία της ασφάλισης έναντι κινδύνων φυσικής καταστροφής, αλλά «θα πρέπει να καταλάβει επίσης ότι με μικρά φορολογικά κίνητρα, μικρού κόστους, θα ασφαλίζεται ο Έλληνας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης θα είναι να γενικευθεί από το 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση των νέων κτιρίων, όχι μόνο σε επικίνδυνες περιοχές, με την κυβέρνηση να παρέχει φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές στους ασφαλισμένους, ώστε να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό τα ασφάλιστρα.

Στο ίδιο συνέδριο, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των φυσικών καταστροφών και της ασφάλισης Περιουσίας. Αναλύθηκε ο κρίσιμος ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον για το αποσυρθέν άρθρο 23 του Κλιματικού Νόμου με την αγορά να αναμένει ένα αρτιότερο νόμο που θα καλύπτει τεχνικά τους κινδύνους βάσεις των αρχών της ασφαλιστικής επιστήμης.

Τα στοιχεία άλλωστε είναι ιδιαίτερα αρνητικά, καθώς αυξάνονται εκθετικά οι ζημιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη οικονομικές πιέσεις και δημιουργεί το έδαφος για συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, διότι η ανάγκη και η διαχείριση πόρων το απαιτεί.

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος επιβεβαίωσε τις δυσμενείς δημοσιονομικές επιπτώσεις από καταστροφές όπως ο «Ιανός», ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι Κρήτης ή οι πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις ήταν 750 εκατ., 270 εκατ. και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις