Υγεία

Άγχος, κατάθλιψη: Κοινωνικές ή χημικές διαταραχές;


Δύο ανθρωπολόγοι αμφισβητούν τη θεωρία της χημικής ανισορροπίας για τις διαταραχές ψυχικής υγείας

Η επιστήμη του εικοστού αιώνα υποτίθεται ότι θα άλλαζε τα πάντα. Πράγματι, χάρη στους εμβολιασμούς, τα αντιβιοτικά και τη βελτιωμένη υγιεινή, οι άνθρωποι ευημερούσαν όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτό το μείγμα μπήκαν φαρμακολογικές θεραπείες και για τις διαταραχές ψυχικής υγείας. Ωστόσο, σε αυτό το μέτωπο έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος.

Θα μπορούσε κάποιος να πει - όπως υποστηρίζεται, σε μια νέα δημοσίευση στο American Journal of Physical Anthropology - ότι οπισθοδρομούμε στον αγώνα μας ενάντια στα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όπως υποστηρίζουν η Κρίστεν Σάιμ, διδακτορική φοιτήτρια στην Εξελικτική Ανθρωπολογία και ο καθηγητής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Έντουαρντ Χέιγκαν, οι ψυχοφαρμακολογικές θεραπείες αυξάνονται παράλληλα με τις διαγνώσεις διαταραχών ψυχικής υγείας. Αν οι πρώτες όντως λειτουργούσαν, οι δεύτερες θα μειώνονταν.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με το τρέχον ψυχιατρικό μοντέλο. Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Ουίτακερ έχει αναφέρει ότι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά και άλλες φαρμακολογικές παρεμβάσεις είναι ο πραγματικός ένοχος πίσω από τις χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο - ένα ψυχιατρικό σημείο συζήτησης που αμφισβητείται εδώ και μισό αιώνα. Οι ασθενείς που πάσχουν από ήπιο άγχος και κατάθλιψη αντιμετωπιζονται με αναποτελεσματικά φάρμακα, που συχνά περιλαμβάνονται σε ένα κοκτέιλ χαπιών. Με πολλές ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών να χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες (στις ΗΠΑ), έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο στα πρωτόκολλα ψυχικής υγείας.

Όπως γράφουν οι Σάιμ και Χέιγκαν, οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών δεν είναι οι μόνοι οργανισμοί η αξιοπιστία των οποίων διακυβεύεται. Μια ανασκόπηση 397 κλινικών δοκιμών ανακάλυψε, ότι το 47% αυτών των μελετών ανέφεραν τουλάχιστον μία σύγκρουση συμφερόντων. Όπως έχει γράψει ο Ουίτακερ στο παρελθόν, όταν στις φαρμακευτικές εταιρείες δεν αρέσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους, τα ακυρώνουν, μέχρι να καταγραφούν πιο "κατάλληλα" αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι πολλαπλασιάστηκαν όσο ποτέ πριν τον περασμένο αιώνα, ωστόσο η τεχνολογική καινοτομία δεν ισοδυναμεί πάντα με καλύτερα αποτελέσματα. Ζούμε με μια αέναη ψευδαίσθηση προόδου. Η διακοπή των δεσμών με τη φύση είχε βαθιές συνέπειες στην υγεία μας. Αυτό οδηγεί στην καρδιά της εργασίας των Σάιμ και Χέιγκαν: η χημεία του εγκεφάλου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνία.

Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με γενετικές αναπτυξιακές δυσλειτουργίες. Αυτό το ποσοστό, όμως, δεν αντιστοιχεί στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που παίρνουν Zoloft και Xanax και δεκάδες άλλα φάρμακα σήμερα.

Η φυσική ανθρωπολογία και η εξελικτική βιολογία είναι βασικά πεδία μελέτης κατά την εξέταση όλων των πτυχών της υγείας. Η ιστορική προοπτική είναι σημαντική. Οι συγγραφείς επισημαίνουν μια προηγούμενη μάχη: το 1900, περίπου οι μισοί θάνατοι στις ΗΠΑ αποδίδονταν σε μολυσματικές ασθένειες. Έναν αιώνα αργότερα, ο αριθμός των θανάτων από τέτοιες ασθένειες ήταν αμελητέος.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι αιτιολογίες μιας σειράς μολυσματικών ασθενειών ανακαλύφθηκαν χάρη στη θεωρία των μικροβίων. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ μια ολιστική αιτιολογία του άγχους ή της κατάθλιψης. Οι ψυχίατροι, σε συντονισμό με φαρμακευτικές εταιρείες, εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός, δημιουργώντας και μάρκετινγκ μιας μοναδικής αιτιολογίας - τη θεωρία της χημικής ανισορροπίας - και πουλώντας στον κόσμο φαρμακολογία.

Σκεφτείτε το βασικό πλαίσιο αυτής της πρότασης: ένα ζώο που έχει εξελιχθεί για εκατομμύρια χρόνια, περίπου 350.000 με την παρούσα μορφή, βιώνει τον μεγαλύτερο αιώνα του μέχρι σήμερα όσον αφορά την επέκταση του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα δισεκατομμύρια εγκέφαλοί μας υφίστανται ξαφνικά κίνδυνο χημικής ανισορροπίας. Αυτό το αφήγημα μπερδεύει το μυαλό, αλλά είναι ακριβώς αυτό που πωλούν οι ψυχίατροι και οι γιατροί σε όλο τον κόσμο.

Όπως γράφουν οι συγγραφείς, η θεωρία της χημικής ανισορροπίας, που συζητήθηκε για πρώτη φορά ευρέως στα τέλη της δεκαετίας του '40, έγινε μέρος μιας εκστρατείας για τη δημόσια υγεία, που σχεδιάστηκε για να αποστιγματίσει τα ζητήματα ψυχικής υγείας στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία πέτυχε το αντίθετο.

«Πρώτον, μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η έγκριση των βιογενετικών αιτιών των ψυχικών διαταραχών δεν μειώνει το στίγμα και στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τις τάσεις στιγματισμού μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και των ίδιων των ψυχικά ασθενών. Δεύτερον, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι τα ψυχοφάρμακα διορθώνουν συγκεκριμένες χημικές ανισορροπίες ή νευροβιολογικά ελλείμματα».

Ενώ η ψυχική υγεία είναι ένας ευρύς όρος με πολλές κατηγορίες, οι συγγραφείς χωρίζουν τις διαταραχές σε τέσσερις υποομάδες:

  1. Διαταραχές που είναι γενετικές αναπτυξιακές δυσλειτουργίες
  2. Διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση
  3. Διαταραχές που προκαλούνται από αναντιστοιχία μεταξύ σύγχρονου και προγονικού περιβάλλοντος
  4. Διαταραχές που είναι προσαρμοστικές αντιδράσεις στις αντιξοότητες, όσο κι αν είναι ανεπιθύμητες

Οι δύο πρώτες ευθύνονται για πολλές κοινές ασθένειες, όπως η άνοια, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Το δεύτερο ζεύγος αντιπροσωπεύει διαταραχές που έχει εκμεταλλευτεί η σύγχρονη ψυχιατρική. Αποτυγχάνοντας να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές, φυλετικές, οικονομικές, οικογενειακές και κοινωνικές δυνάμεις, μας πούλησαν μια ιστορία ότι είμαστε "χαλασμένοι" από γεννησιμιού μας.

Αυτή η ιστορία εξυπηρετεί έναν σκοπό: η παγκόσμια βιομηχανία αντικαταθλιπτικών αναμενόταν να φτάσει τα 16 δισ. δολάρια μέχρι το 2023.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του μάρκετινγκ και διαφόρων λόμπι, η αύξηση των συνταγών συμπίπτει με έναν αυξανόμενο αριθμό διαταραχών - και με αυξανόμενο αριθμό παιδιών που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

Όταν μια αγορά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ας δημιουργήσουμε μια άλλη.

Οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις για τη νόσο του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και τον αυτισμό μπορεί να είναι πολύτιμες για τους ασθενείς με αυτές τις διαταραχές. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην ανάπτυξη φαρμάκων, που είναι ένα απαραίτητο πεδίο έρευνας για την καταπολέμηση τέτοιων ασθενειών που προκαλούν σύγχυση.

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό -τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα, αν και πιθανότατα πολύ περισσότερο- το μεγαλύτερο μέρος του άγχους και της κατάθλιψης ανακουφίζεται με τον καιρό, ειδικά όταν εφαρμόζονται παρεμβάσεις όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση και βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες.

Όπως συμπεραίνουν οι Syme και Hagan:

«Μια τελευταία ομάδα διαταραχών, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή, έχουν χαμηλή κληρονομικότητα, προκαλούνται από αντιξοότητες και περιλαμβάνουν συμπτώματα που φαίνεται να είναι προσαρμοστικές αντιδράσεις στις αντιξοότητες. Επειδή είναι σχετικά κοινά σε όλη την ενήλικη ζωή, ευθύνονται για ένα σημαντικό κλάσμα της επιβάρυνσης της νόσου που αποδίδεται σε ψυχικές ασθένειες. Ωστόσο, αυτές μπορεί να μην είναι καθόλου διαταραχές, αλλά αντίθετα αποτρεπτικές, αλλά προσαρμοστικές, αντιδράσεις στις αντιξοότητες».

Δηλαδή, το άγχος και η κατάθλιψη είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά προβλήματα, όχι ιατρικές διαταραχές. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι:

Θα ήταν ανήθικο να συνταγογραφηθεί παυσίπονο για ένα σπασμένο οστό, χωρίς πρώτα να ρυθμιστεί το οστό. Γιατί, τότε, οι ψυχίατροι και οι γιατροί βγάζουν σενάρια, χωρίς να προσδιορίζουν την πηγή του πόνου που έφερε τον ασθενή στο ιατρείο τους εξαρχής;

Αν και δεν έχουμε ακόμη αξιόπιστες αιτιολογίες των περισσότερων διαταραχών ψυχικής υγείας, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι θα μπορούσαν να είναι εφικτές. Η ανακάλυψή τους δεν βασίζεται μόνο στη χημεία του εγκεφάλου, αλλά στην επιγενετική, την παρατήρηση της συμπεριφοράς, τις συγκρίσεις μεταξύ των πληθυσμών, την πολιτισμική μετάδοση, την εξελικτική θεωρία και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα