Ανακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τους «σκληρούς της ΕΚΤ» να μην παραταθεί μετά τον Μάρτιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας ΡΕΕΡ. .
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας Klaas Knot, ανέφερε σήμερα σε ομιλία του, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει τέλος στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ τον Μάρτιο, όπως άλλωστε προβλέπει το χρονοδιάγραμμά του, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεφύγει μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός. Ο ίδιος βέβαια, αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μία μέριμνα, προκειμένου να υπάρξει ένα μεταβατικό σχήμα στη συνέχεια προκειμένου να μην υποστεί σοκ η αγορά των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί φέτος στο 4% για να επανέλθει στο επίπεδο του 2% το 2022.
Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο επίπεδο του 0,89% από το 0,92%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,12% από το 0,14% και του 15ετούς έπεσε κάτω από το 1%, στο 0,987%.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,93% απο 0,91% έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,11%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1587 δολ. από το 1,1591 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,1602 δολ..