Ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγή του εκλογικού νόμου άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επαναφέροντας ένα θέμα που έμοιαζε να έχει «κλείσει» για την κυβέρνηση. Η άνοδος, ωστόσο, των δημοσκοπικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής δημιουργεί νέους συσχετισμούς, ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό, καθώς και τους υπολογισμούς του Μαξίμου, το οποίο προφανώς και προβληματίζεται.
Θυμίζουμε ότι μόλις πριν ένα χρόνο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε καταθέσει στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο, με τον οποίο η ΝΔ πίστευε ακράδαντα ότι ξεπερνούσε τον σκόπελο της απλής αναλογικής που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδινε τη δυνατότητα οριακής αυτοδυναμίας με 151 έδρες, με ποσοστά άνω του 38%, στο πρώτο κόμμα.
Αυτό που ωθεί το Μαξίμου σε δεύτερες σκέψεις είναι η σημαντική αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής που αναδιατάσσει το πολιτικό περιβάλλον και αναπροσαρμόζει ως εκ τούτου σχεδιασμούς και στρατηγικές. Ο δικοματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που κυριάρχησε για σχεδόν μια δεκαετία, μοιάζει να χάνει τη δυναμική του και να μετεξελίσσεται σε «παιχνίδι» για τρεις, με το ΚΙΝΑΛ, μετά την ανάδειξη Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο.
Για επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου, που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κάνει λόγο σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η «Εστία», αναφερόμενη στις σκέψεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση Βορίδη, ο οποίος άνοιξε έστω και εμμέσως ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, αποτελεί αναμφίβολα μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο ενδεχομένως να «φουντώσει» το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2023, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές, μοιάζει πολύ μακρινό.
Διψήφια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στο 15% το ΚΙΝΑΛ
Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπησε που διενήργησε η Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διψήφιο νούμερο από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καθώς παίρνει 29,1% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 19,6%. Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει δυναμικά με 15% ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜεΡΑ25 με 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,5%.
Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με 36% ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, από 3% ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος και 1% ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κανένας παίρνει 27%.