Πολιτική

Δεν φοβήθηκαν τον Σκουρλέτη οι μέτοχοι της Eldorado!


Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός και γιατί δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες των εγχώριων μέσων για το μπλόκο του ΥΠΕΚΑ στις Σκουριές

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Eldorado Gold, που ελέγχει μαζί με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα την Ελληνικός Χρυσός, την ώρα που στην Αθήνα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε τόνους σχεδόν υστερικούς αναφέρονται στην υποτιθέμενη καταστροφή, που έχει προκαλέσει στην ελληνική θυγατρική η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, να μπλοκάρει την κατασκευή μεταλλουργικής μονάδας στις Σκουριές.

Η μετοχή της Eldorado Gold ενισχυόταν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Νέα Υόρκη κατά 0,76%, στα 3,34 δολ., μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, που αναμένεται ότι θα είναι άκρως ικανοποιητικά. Τον Σεπτέμβριο, η μετοχή της καναδικής εταιρείας είχε σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο, κατά 25% και οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι που παρακολουθούν τη μετοχή έχουν εκδώσει συστάσεις αγοράς.

Πίσω από την Eldorado Gold βρίσκονται ισχυροί επενδυτικοί οίκοι με προσανατολισμό στην αγορά χρυσού. Μεγαλύτερος μέτοχος είναι, μέσω δύο εταιρειών και ενός fund, που τελεί υπό τη διαχείρισή της, ο πανίσχυρος επενδυτικός όμιλος της Blackrock, που ελέγχει πάνω από 25% του μετοχικού κεφαλαίου.


Τι έχει συμβεί, λοιπόν; Δεν έχουν, άραγε, πληροφορηθεί οι σοβαροί αυτοί επενδυτές της διεθνούς αγοράς ότι ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος καταστρέφει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Eldorado; Αυτό είναι απλώς αδύνατο. Τότε, πώς μπορεί να εξηγηθεί η θαυμάσια χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Eldorado, όταν έχει γνωστοποιηθεί μια τόσο κακή είδηση;

Η απάντηση που δίνουν αναλυτές είναι ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν μικρό τμήμα των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της Eldorado, η οποία διαχειρίζεται έξι ορυχεία και δραστηριοποιείται, εκτός από την Ελλάδα, στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Βραζιλία και την Κίνα. Την ίδια στιγμή, οι εκτός Ελλάδας δραστηριότητες πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι προέβλεπε η αγορά, κάτι που εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετοχή.

Μια προσεκτικότερη ανάλυση του θέματος «Ελλάδα», από την οπτική της Eldorado και των μετόχων της, υποδεικνύει ότι ο καναδικός όμιλος, ακόμη και αν εγκαταλείψει όλες τις επενδύσεις του στη Χαλκιδική (κάτι που τυπικά θα είναι υποχρεωμένος να κάνει, σύμφωνα με το Μεταλλευτικό Κώδικα, εάν δεν μπορέσει να ιδρύσει μονάδα μεταλλουργίας) έχει ήδη κερδίσει σημαντικά ποσά από την Ελλάδα, από τις ποσότητες χρυσοφόρου και αργυρούχου συμπυκνώματος που στέλνει για μεταλλουργική κατεργασία στην Κίνα.

Οι ειδικοί συμμερίζονται τις αμφιβολίες των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με το αν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Χαλκιδική η μεταλλουργική μέθοδος του flash smelting, την οποία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η Ελληνικός Χρυσός, καθώς θεωρείται ακατάλληλη για κοιτάσματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού. Η εταιρεία δεν έχει ως τώρα δοκιμάσει επιτυχώς τη μέθοδο επί τόπου, όπως έχει υποχρέωση, αλλά έχει προσκομίσει μόνο επιτυχή αποτελέσματα δοκιμών στην Φινλανδία και αυτός είναι ο λόγος που το ΥΠΕΚΑ μπλόκαρε και πάλι την αδειοδότηση της μεταλλουργικής μονάδας.

Το αν θα μπορέσει η Ελληνικός Χρυσός να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να στηθεί μεταλλουργική μονάδα, θα κριθεί σε βάθος χρόνου, μέσα από τις περίπλοκες και αργόσυρτες διαδικασίες της ελληνικής διοίκησης και Δικαιοσύνης. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, αφού βασικός όρος για την αδειοδότησή τους είναι να γίνεται στη χώρα μας η μεταλλουργική επεξεργασία των συμπυκνωμάτων, αλλιώς η προστιθέμενη αξία και οι φόροι θα διαρρέουν στο εξωτερικό.

Μέχρι να κριθεί οριστικά το θέμα, όμως, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίζει την κερδοφόρα δραστηριότητά της, εξάγοντας συμπυκνώματα στην Κίνα. Πρόκειται, ίσως, για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που είναι αποδοτικά πριν ακόμη ξετυλιχθεί το «κουβάρι» των αδειοδοτήσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις