Αγορές

Δοκιμασία αντοχών στο ΧΑ, χάνει τα κέρδη η Wall Street


Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των αγορών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας με καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Κλίμα επιφυλακτικότητας και αυξημένης “επαγρύπνησης” επικρατεί στα χρηματιστήρια, όπου η μεταβλητότητα αυξάνεται.

Ελπίδες δημιούργησε σήμερα η ανοδική αντίδραση της Wall Street, που διόρθωνε εν μέρει την στρέβλωση από το χθεσινό -6,92%. Ομως τα κέρδη εξανεμίζονται, ο Dow Jones έχει γυρίσει από +1,45% στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, η εικόνα επιδεινώνεται. Αβεβαιότητα αποτυπώνεται και στην εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου τα ενδοσυνεδριακά κέρδη ροκανίστηκαν και ο DAX έκλεισε οριακά στο κόκκινο (-0,18%).

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ήταν ένα τεστ αντοχών και δοκιμασίας στηρίξεων, που είχε θετική έκβαση, δημιουργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Αρνητική επίδραση

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η μεταβλητότητα.
Οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας,  εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση κλίματος και προσδοκιών στην αγορά.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η “συμπεριφορά” των τραπεζικών μετοχών,που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Αρνητική επίδραση είχε σήμερα η πληροφορία ότι στην ημερήσια διάταξη της ΓΣ της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνεται θέμα παροχής εξουσιοδότησης στο ΔΣ για να αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 Ανησυχίες προκάλεσε επίσης  η πληροφορία ότι η MIG ζήτησε από την Τρ. Πειραιώς παράταση για καταβολή δόσεων δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  με αρνητικό πρόσημο, αλλά οι δείκτες πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση και στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών κατέγραψαν υψηλά ημέρας. Ακολούθησαν διακυμάνσεις, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων προς κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε στις 651,73 μονάδες (+1,06%), ενώ ξακίνησε με -1,07% από τις 638,02. Εκλεισε με κέρδη 0,29% στις 646,80 μονάδες.
Η ανοδική αντίδραση δείχνει ότι παραμένει μέχρι στιγμής ισχυρή η στήριξη στην περιοχή των 644-645 μονάδων, που τέθηκε σε δοκιμασία το τελευταίο διήμερο.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,82%, τερματίζοντας στις 1.570,31 μονάδες. Κατά 2,26% υποχώρησε ο Mid Cap,κυρίως λόγω των μεγάλων απωλειών της MIG.
 Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 1,57% και στη συνέχεια κινήθηκε  ανοδικά πραγματοποιώντας άλμα +3,45%. Διολισθαινοντας  έκλεισε με κέρδη 1,55%
Πρώτη σε απόδοση η Attica Bank με +3,7%. Ακολούθησαν Alpha και Εθνική +1,8%, Eurobank +1,4%, Πειραιώς +0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +7,3%, Aegean +6,5%, Φουρλής +3,4%,  Jumbo +2,7%,  ΔΕΗ +2,1%, Coca-Cola +2%. Tις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Σαράντης -2,5%, Lamda -2%, Τιτάν -1,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ -1%.

Στα mid caps  Ιντρακάτ +3,6%, Cenergy +2%, Elton και Κέκροψ +1,5%, Αβαξ +1%.
Στο -21% καταποντίστηκε η MIG, λόγω των πληροφοριών ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμη δανειακών υποχρεώσεων και ότι ζήτησε παράταση για καταβολή δόσεων δανέιων. Απώλειες  7,8%  κατέγραψε η μετοχή του νοσηλευτηρίου Ιασώ, στο -2,7% η Autohellas που θα υποστεί φέτος μεγάλο πλήγμα από τη μείωση της τουριστικής κίνησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης