Η νέα νομοθεσία για τη διαχείριση κρίσεων βρίσκονταν σε αδιέξοδο γιατί λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας, η οποία φοβόνταν ότι ο κανονισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία για την υιοθέτησή της από το Συμβούλιο. Το αδιέξοδο αυτό μπλοκάριζε όλο το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο , δεδομένου ότι η διαχείριση κρίσεων αποτελεί βασική του συνιστώσα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε τις τελευταίες μέρες στάση και είναι διατεθειμένη να άρει τις αντιρρήσεις της επιτρέποντας την επίτευξη συμφωνίας. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε την ισπανική προεδρία στην απόφαση να συμπεριλάβει την τελευταία στιγμή το εν λόγω θέμα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης.
Κοντά σε συμφωνία δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Ο υπό συζήτηση κανονισμός θέτει προϋποθέσεις για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει την κράτηση των μεταναστών και καθιστά ταχύτερες τις εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, ενώ περιλαμβάνει και δράσεις εναντίον τρίτων χωρών που εκβιάζουν την ΕΕμε εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
Η έλλειψη νομοθεσίας στη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων φαίνεται τις τελευταίες μέρες έντονα με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ιταλία και οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλες τριβές μεταξύ των κρατών μελών, λόγω των έντονων αντιδράσεων της Ρώμης, η οποία προσάπτει στους εταίρους ότι δεν την στηρίζουν με τον επιμερισμό των βαρών.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι πλησιάζουμε τη μεγάλη συμφωνία που χρειάζεται η Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών. Είναι ενθαρρυντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν σήμερα σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ολόκληρης της μεταρρύθμισης, τον κανονισμό κρίσεων, κατέληξε ο κ. Σχοινάς.
Πηγή DW