Πολιτική

Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες για το «μπάχαλο» στις τράπεζες!


Δημιουργείται εκ του μη όντος θέμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στη δεύτερη αξιολόγηση - «Πυροσβεστικός» ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα

Τα θέματα διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος είχαν ουσιαστικά «βγει από το κάδρο» της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς ήταν κοινή παραδοχή μέχρι την ημέρα που αποχώρησαν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών ότι όλες οι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η ελληνική πλευρά, για τον ορισμό διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέδρου στην Εθνική και διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς, θα ολοκληρώνονταν εγκαίρως, ώστε απλώς οι θεσμοί, στην επόμενη επίσκεψή τους, στα μέσα Νοεμβρίου, να «τσεκάρουν» τα αντίστοιχα τετράγωνα στη λίστα της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα εκπλήρωσης προαπαιτούμενων της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), με την οποία ολοκληρώθηκε η εκταμίευση και των τελευταίων ποσών της πρώτης δόσης, τα θέματα της τραπεζικής διακυβέρνησης (bank governance) ήταν πρώτα στη σειρά και σημειωνόταν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων από το ΤΧΣ, αλλά απομένει να ολοκληρωθεί και η στελέχωση των τραπεζών, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που έχουν θεσμοθετηθεί.

Όπως τονιζόταν στο compliance report, «κοιτώντας μπροστά, η διαδικασία ανασυγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα (...). Αυτές οι προσπάθειες θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος εκνευρισμός, που θα προκαλέσει εκ του μη όντος σοβαρές εντάσεις στο δεύτερο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, καθώς διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν λύνονται ομαλά τα προβλήματα κάλυψης κορυφαίων θέσεων στην Εθνική και την Πειραιώς, αλλά υπάρχει απρόσμενη εμπλοκή και στην τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ, το οποίο μάλιστα «τσαλακώνεται» ως θεσμός, μετά την άρνηση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής να... συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις του για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Λούκα Κατσέλη.

Για το ΤΧΣ, η τοποθέτηση του Βασίλη Κατσικιώτη είχε συμφωνηθεί, αλλά αίφνης ο εξ Αμερικής ομογενής καθηγητής Οικονομικών και με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς τράπεζες φέρεται να αρνείται την τοποθέτησή του για λόγους που σχετίζονται με το «πακέτο» αμοιβών. Αδιευκρίνιστο είναι ως τώρα αν θα ξεπερασθεί αυτή η εμπλοκή, ή θα ανοίξει νέος γύρος αξιολόγησης προσώπων και πόσο γρήγορα αυτή η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, ώστε να μην έλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών με τη σημαντικότερη θέση στη διοίκηση του Ταμείου να παραμένει ακάλυπτη.

Το Ταμείο, ως νέος αλλά κορυφαίος θεσμός στη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος έχει «τσαλακωθεί» κατά τρόπο που προκαλεί έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες, αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την άρνηση του δ.σ. της Εθνικής να αναδείξει νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, που είχε προταθεί από το ΤΧΣ. Και αυτή η εκκρεμότητα παραμένει ανοικτή και θα μπορούσε να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν το ΤΧΣ κινηθεί με συγκρουσιακό τρόπο, ζητώντας σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων, για να επιβάλει, ως βασικός μέτοχος, τις αποφάσεις του για το πρόσωπο του νέου προέδρου.

Συγκρουσιακά και με τρόπο που δεν περιποιεί τιμή στο ΤΧΣ και τους άλλους εμπλεκόμενους στη διαδικασία εξελίσσεται και η αργόσυρτη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια για κορύφωση της αντιπαράθεσης, με τη σύγκληση μιας γενικής συνέλευσης, με στόχο να επιβληθούν στο «δύστροπο» μέτοχο, Τζον Πόλσον, οι αποφάσεις του ΤΧΣ για το πρόσωπο του νέου CEO.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και καλεί στο παρασκήνιο όλους τους εμπλεκόμενους να λυθούν το συντομότερο και χωρίς άλλες συγκρούσεις όλα τα προβλήματα που άπτονται της διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος, καθώς αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο θα εκδηλωθούν πολύ ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς, αλλά προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες και στην εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, την οποία παρακολουθεί πολύ στενά ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις