Τον δρόμο για την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές εντός του μήνα «στρώνουν» οι θεσμικοί επενδυτές.
Οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές παρά την υπερπροσφορά τίτλων που παρατηρείται από όλες τις χώρες της ευρωζώνης γεγονός που δημιουργεί κάποια πίεση στο ελληνικό Δημόσιο να ακολουθήσει, καθώς ήδη οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 20ετούς ομολόγου με το οποίο σύμφωνα με την Citigroup το ελληνικό Δημόσιο προβλέπεται να κάνει «ποδαρικό» στις αγορές εντός του Ιανουαρίου, έχει φθάσει το 1,02% από 0,91% που κυμαίνονταν πριν μία εβδομάδα. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου η οποία πλέον κυμαίνεται στο 0,917%.
Πάντως, η Citi εκτιμά, ότι αυτόν τον μήνα η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πρώτη της έξοδο στις αγορές με ένα νέο 20ετές ομόλογο προκειμένου ν΄αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Η διεθνής επενδυτική τράπεζα τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα -παρόλο που δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα- στα πλέον εμπορεύσιμα, συστήνοντας μάλιστα στους επενδυτές την αγορά 5ετών ομολόγων.
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων μετά τη διόρθωση της χθεσινής ημέρας. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 0,65 (εώς το 0,58%), του 5ετούς στο 0,04% και του 15ετους στο 0,86%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,61% από 0,59% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι -0,50% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,11%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2155 δολ. από τα 1,2218 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2163 δολ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ