Με προμετωπίδα την επικράτηση της κοινής λογικής και της υπευθυνότητας και όχι των διακρίσεων και των περιορισμών, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση -όπως η ίδια διατυμπανίζει- να επιβραβεύσει τους πολίτες που εμβολιάζονται αλλά και να ενθαρρύνει όσους ακόμα το σκέφτονται ή το έχουν απορρίψει για διάφορους λόγους.
«Κάντε λίγη υπομονή». Με αυτή τη φράση να απαντώντας σε ερώτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν τη Δευτέρα (28.06.2021).
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αλέρτ για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα με τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία παρότρυνσης ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπιστεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως έως τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή αυτή θα έχει επικρατήσει, πλήττοντας κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους, και ως εκ τούτου «κουμπώνει» και χρονικά η συζήτηση για κίνητρα ώστε κάποιος να εμβολιαστεί.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κίνητρα προς τους εμβολιασμένους ήδη ισχύουν, καθώς οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει το εμβόλιο απαλλάσσονται από το self test, από την καραντίνα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ και η μετακίνηση στα νησιά γίνεται ελεύθερα.
Τα παραπάνω ωστόσο δεν κρίνονται επαρκή και αναμένεται να να επεκταθούν, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να μην έχουν ακόμα «κλειδώσει», κάτι που πιθανότατα θα γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν με διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής:
Αύξηση της πληρότητας των τετραγωνικών για τις επιχειρήσεις που θα βάζουν εντός του κλειστού χώρου που διαθέτουν μόνο τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Το συγκεκριμένο μέτρο αυτομάτως αποκλείει από πολλούς χώρους τους μη εμβολιασμένους.
Ένα ακόμη κίνητρο που μπορεί να ενεργοποιηθεί είναι η συμμετοχή σε μη εμβολιασμένους σε μαζικές δραστηριότητες –όπως για παράδειγμα οι συναυλίες– μόνο με την επίδειξη rapid test ή μοριακού, το οποίο βεβαίως θα επιβαρύνει την τσέπη τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η κοστοβόρα διενέργεια, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, rapid test στους εργαζομένους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.
Τέλος, ακόμα ένα μέτρο που εξετάζεται και αφορά κυρίως τους νέους είναι κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ η διενέργεια κάποιου είδους λοταρίας ή «δώρου» που θα αφορά τους νέους. Ακόμα ένα κίνητρο που θεωρείται πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί είναι η προτεραιότητα για είσοδο στα γήπεδα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Αρχής γενομένης από τα εισιτήρια διαρκείας. Η γενική φιλοσοφία πάντως είναι πως ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν πολύ ευκολότερη ζωή από τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι δεν θα αποκλείονται από δραστηριότητες, αλλά θα τις κάνουν με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.