Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποτρέψει τον «κατακερματισμό της αγοράς των ομολόγων». Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της Συμβουλίου, μετά τη μεγάλη υποχώρηση των ομολόγων, η ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου (εργαλείου) κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε καταρχάς ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.

Ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 2,5%, αντί για 3,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο και πληθωρισμό στο 6,8%, προβλέπει για το τρέχον έτος το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, η ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζεται από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Από την αρχή του έτους η γερμανική οικονομία ανακάμπτει από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού, με την εξομάλυνση της δραστηριότητας στην αγορά και τους καταναλωτές να δίνουν σημαντική ώθηση. «Ο υψηλός πληθωρισμός ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη μεταφορά προϊόντων, επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη σε σχεδόν όλους τους κλάδους», αναφέρει το Ifo και προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% για το 2022 και κατά 3,7% το 2023. Κατά το τρέχον έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1974, τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτιμάται ότι και το 2023 θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο, στο 3,3%. Το Ifo κάνει ιδιαίτερη μνεία στα πρώτα δείγματα κάμψης της κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε τον Μάιο στο 7,9%. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί η κατανάλωση στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία της Covid, λόγω της Κίνας. «Η κατανάλωση θα ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα για πρώτη φορά, στα 101,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023», έγραψε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, που περιλαμβάνει τις πρώτες προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. «Ένα μεγάλο μέρος αυτής της πιθανής αύξησης προέρχεται από την ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, ύστερα από τη σοβαρή διαταραχή που σχετίζεται με την Covid-19 το 2022», εξήγησε ο ΙΕΑ. Αυτό θα υπεραντισταθμίσει την επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ. Για το 2022, ο Οργανισμός προβλέπει παγκόσμια ζήτηση 99,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, μια πρόβλεψη αναθεωρημένη οριακά προς τα πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη αύξησης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Παραμένει, ωστόσο, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 413.57 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1.53%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,533.75 μονάδες, με κέρδη 1.69%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,271.1 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.16%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,489.07 μονάδες, με άλμα 1.39%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,030.13 μονάδες, ενισχύθηκε 1.35%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,476 μονάδες, με άνοδο 2.88%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,177.3 μονάδες, αυξανόμενος 1.37%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα