Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, είχε διμερή συνάντηση με τον Kινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην πρωτεύουσα της Κίνας, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA κι ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ συμμετείχε σήμερα σε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η συνομιλία διεξήχθη στο πλαίσιο της συμμετοχής του Λαβρόφ σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ, OCS) συνασπίζει δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν. Θέλει να αποτελέσει αντίβαρο στους δυτικούς οργανισμούς και να ενισχύσει τη συνεργασία στην πολιτική, την ασφάλεια ή ακόμα το εμπόριο.
Μεταξύ των θεμάτων, που εθίγησαν από τους δύο αξιωματούχους, ήταν η προετοιμασία μιας επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του ΟΣΣ, σύμφωνα με τη Μόσχα. Ο Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ ενώ θα συμμετάσχει επίσης μαζί με τον κινέζο ομόλογό του στις 3 Σεπτεμβρίου στις τελετές για την επέτειο της νίκης επί της Ιαπωνίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο Λαβρόφ διαβίβασε στον κινέζο ηγέτη το φιλικό χαιρετισμό και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανάρτηση στον ιστότοπό του.
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν αριθμό θεμάτων που αφορούν διμερείς πολιτικές επαφές ... περιλαμβανομένων των προετοιμασιών για την επικείμενη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», πρόσθεσε.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσης συνομιλίες προχθές, Κυριακή, με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, κυρίως για το ζήτημα της Ουκρανίας και για «τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η Κίνα, διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Ρωσίας, ουδέποτε κατήγγειλε την επίθεση την οποία αυτή η τελευταία συνεχίζει από το Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία ούτε ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Το Πεκίνο ζητάει πάντως τακτικά να σταματήσουν οι μάχες, ενώ κατηγορεί παράλληλα τις δυτικές χώρες ότι τροφοδοτούν τη σύγκρουση εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.