Σε αγώνα «δρόμου αντοχής» εξελίσσεται το παρατεταμένο ράλι χαμηλών ταχυτήτων της χρηματιστηριακής αγοράς, που κορυφώθηκε χθες με το εντυπωσιακό +7,25% του τραπεζικού δείκτη.
Η αγορά ξεκίνησε και σήμερα με ανοδικό προσανατολισμό, αλλά τα συμπτώματα κόπωσης είναι πλέον εμφανή, ενώ οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών προκαλούν έντονη μεταβλητότητα.
Τις απώλειες των τραπεζών έρχεται να αντισταθμίσει εν μέρει η μετοχή της ΔΕΗ, που πρωταγωνιστεί σήμερα στο ταμπλό, με επίδοση +8% και μεγάλο όγκο συναλλαγών, ενόψει της προοπτικής νέου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στη συνέχεια, ώσπου να φανεί αν η ανοδική δυναμική μπορεί να οδηγήσει ή όχι σε υπέρβαση των ισχυρών αντιστάσεων με τις οποίες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι οι βασικοί δείκτες.
Τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της αξιολόγησης και των τραπεζών - με τον νέο νόμο Κατσέλη και τα σχέδια διευθέτησης των κόκκινων δανείων - είναι οι βασικοί παράμετροι διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ. Όμως η επίδρασή τους στην αγορά θα είναι μάλλον περιορισμένη, καθώς μεγαλύτερη σημασία αποκτούν τώρα τα τεχνικά στοιχεία.
Οι βασικοί δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips βρίσκονται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη αποτελεί μία διόρθωση, που μπορεί να έχει μικρό εύρος και περιορισμένη χρονική διάρκεια, αλλά θα επιβεβαιώσει νέα επίπεδα στηρίξεων, απ’ όπου θα ξεκινήσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος.
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 689 μονάδες, με άνοδο 0,35%, έχοντας υπερβεί οριακά το άνω όριο της περιοχής αντίστασης, όπου αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει κίνηση.
Ο FTASE25 κερδίζει 0,30% στις 1.812 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,50%, ενώ νωρίτερα πήγε μέχει +1,17%. Θετικό πρόσημο διατηρούν η Eurobank (+2,3%), η Πειραιώς (+2%) και η Attica bank (+0,8%). Στο κόκκινο η Εθνική (-2,4%0 και η Alpha (-2%).
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ (+8%). Ακολουθούν Ελλάκτωρ και Jumbo +2%, Grivalia +1,6%, Βιοχάλκο και Φουρλής +1,3%. Στον αντίποδα Μυτιληναίος και Τιτάν με -0,6%.