Οικονομία

Η Κίνα δηλώνει πρόθυμη για συνομιλίες, "εφόσον οι ΗΠΑ δείξουν σεβασμό" - Τί όρους θέτει


Η Κίνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το Πεκίνο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να επιδείξει «περισσότερο σεβασμό» και να ορίσει συγκεκριμένο πρόσωπο ως υπεύθυνο διαπραγματευτή, σε μια περίοδο που εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα θέτει ρητούς όρους για την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων: ζητά από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν προσβλητικές ρητορικές, να υιοθετήσουν μια πιο συνεπή στάση ως προς την Κίνα και να εστιάσουν σε ουσιαστικά ζητήματα όπως οι αμερικανικές κυρώσεις και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Παράλληλα, το Πεκίνο ζητά ο Λευκός Οίκος να ορίσει έναν ενιαίο διαπραγματευτή, με την επίσημη στήριξη του Προέδρου, ώστε να υπάρξει μια σταθερή και συντονισμένη προετοιμασία για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών εξαρτάται, εν πολλοίς, από την αποφυγή μιας νέας κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Yahoo Finance, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως, αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία με την Κίνα, δεν θεωρεί πιθανό να εφαρμοστούν δασμοί που θα ξεπερνούν το 145%. Ο Μπέσεντ τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακής επίλυσης, χωρίς άμεση οριστικοποίηση μιας συνολικής συμφωνίας.

Το Πεκίνο επιμένει σε συγκεκριμένες απαιτήσεις: ζητά συνέπεια από την Ουάσινγκτον, καθώς και τη δέσμευση ότι θα τεθούν στο τραπέζι καίρια θέματα όπως οι κυρώσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία και τα εμπορικά ελλείμματα.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται:

H ολλανδική εταιρεία ASML προκάλεσε ανησυχία στις αγορές, ανακοινώνοντας παραγγελίες χαμηλότερες των αναμενόμενων και δηλώνοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των νέων αμερικανικών δασμών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Nvidia αποκάλυψε ότι απαγορεύθηκε η πώληση του νέου της τσιπ H20 στην Κίνα, γεγονός που εμβαθύνει το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα παραπάνω γεγονότα αναδεικνύουν τον άμεσο αντίκτυπο της εμπορικής διένεξης σε παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας και σηματοδοτούν ενδεχόμενους κλυδωνισμούς τόσο στα εταιρικά κέρδη, όσο και στις φιλοδοξίες της Κίνας στον τεχνολογικό τομέα.

Ο Μπέσεντ εξέφρασε αισιοδοξία για πρόοδο εντός των επόμενων 90 ημερών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για συμφωνίες με 14 βασικούς εμπορικούς εταίρους — εκτός Κίνας.

«Αφήνουμε την Κίνα στην άκρη. Εστιάζουμε στους υπόλοιπους 14. Προχωράμε με ταχύτητα στη διαμόρφωση της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών.

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα τρίμηνο «πάγωμα» στους δασμούς της λεγόμενης «Ημέρας Απελευθέρωσης», δίνοντας χρονικό περιθώριο για την επίτευξη νέων συμφωνιών. Παράλληλα, όμως, ενίσχυσε τις πιέσεις προς την Κίνα, με αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα έως και 145%, ενώ το Πεκίνο απάντησε αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά αγαθά από 84% σε 125%.

Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, εστιάζοντας σε ενδεχόμενες εξαιρέσεις ή καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δασμών. Ο Τραμπ έδειξε διάθεση να καθυστερήσει την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα, ανακουφίζοντας εν μέρει τις αγορές, ενώ ανέστειλε και δασμούς σε ορισμένα καταναλωτικά τεχνολογικά προϊόντα — αν και συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως οι δασμοί τελικά θα επιβληθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της επιβολής δασμών σε εισαγωγές ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων, με το Υπουργείο Εμπορίου να ξεκινά έρευνα η οποία θεωρείται προάγγελος μελλοντικών επιβαρύνσεων.

Εν τω μεταξύ, ο βασικός δασμός 10% που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Απριλίου παραμένει ενεργός για όλες τις επηρεαζόμενες εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα