«Αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 χρονών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο», υπογράμμισε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στην τηλεόραση του ΕΡΤ News.
«Αυτή η εικόνα από μόνη της σε μια άλλη χώρα θα σήμαινε κυβερνητική κρίση. Το γεγονός ότι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο χάλασε και στο δρόμο, δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή των ανθρώπων. Δείχνει ποια είναι η κατάσταση πρώτα από όλα στο δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε.
«Είμαστε επίσης σε μία συνθήκη που ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν προσεγγίσει τα προ του πολέμου επίπεδα, η Ελλάδα συνεχίζει για 19η μέρα να καταγράφει την πιο υψηλή τιμή του ρεύματος στη χονδρική. Οι πολίτες αυτό το πληρώνουν με δύο τρόπους, στους λογαριασμούς και στη φορολογία. Όταν πέρσι δώσαμε στους παρόχους ενέργειας 8 δισ. και παρ' όλα αυτά έχουμε το τρίτο πιο ακριβό ρεύμα -με όρους αγοραστικής δύναμης- στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει λεηλασία των πολιτών. Όταν ο προϋπολογισμός κλείνει με 4 δισ. αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, υπάρχει το απλό ερώτημα: αυτά τα έσοδα προέκυψαν επειδή οι πολίτες καταναλώνουν περισσότερο ή επειδή πληρώνουν περισσότερο; Προφανώς το δεύτερο», συνέχισε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, τόνισε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί μόνιμα μέτρα και καταφεύγει σε έκτακτες ενισχύσεις, με τρόπο που συντηρεί την αισχροκέρδεια. Κατήργησε το μόνιμο μέτρο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης, με ετήσια δαπάνη 850 εκατ. Το είχαν ψηφίσει, είχαν πει ότι δεν θα το καταργήσουν και μόλις έγιναν κυβέρνηση το κατήργησαν. Αφού έχει ψηφιστεί πλέον ο τέταρτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, μιλάμε για περικοπή 3,4 δισ. στους συνταξιούχους, με υπογραφή Μητσοτάκη».
«Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός για την Κοινωνική Πρόνοια ήταν στα 789 εκατ. και τον παραδώσαμε στα 3,5 δις., το επίδομα παιδιού ήταν στα 650 εκατ. και όταν παραδώσαμε ήταν 1,1 δισ. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες μειώσαμε τη φτώχεια, ειδικότερα η παιδική φτώχεια μειώθηκε κάτω από το επίπεδο που ήταν το 2004», πρόσθεσε.
«Πρέπει εδώ και τώρα να μπει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας με μέτρα που έχουν πάρει και άλλες χώρες, όπως πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Χρειάζεται να γίνει δίκαιη αύξηση του εισοδήματος και για μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες, με τη θέσπιση πλαφόν για όλους στα 10.000 ευρώ, όπως επίσης χρειάζεται δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η επόμενη μέρα θα κριθεί στην προγραμματική πρόταση. Για παράδειγμα, θα είμαστε μία χώρα με συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις υπερβαίνει το 60%, ενώ στην Ελλάδα είμαστε κάτω από 20%. Και όταν έχουμε διεκδικήσεις για συλλογικές συμβάσεις, όπως στο εργοστάσιο της Μαλαματίνας, η απάντηση της κυβέρνησης είναι ΜΑΤ, συλλήψεις, δακρυγόνα και δικαστήρια στα οποία τελικά δικαιώνονται οι απεργοί. Θα είμαστε μια χώρα με πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας;», ανέφερε.
«Την ίδια στιγμή που οι πολίτες μετρούν και το τελευταίο ευρώ, έχουμε τουλάχιστον δύο κυβερνητικούς βουλευτές, τον κ. Πάτση και τον κ. Χειμάρα, που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη να παίρνουν δημόσιο χρήμα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Τον κ. Χειμάρα τον παραίτησαν από τη Βουλή χωρίς να τον διαγράψουν από το κόμμα, ενώ ο άλλος είναι ακόμα στη Βουλή. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΝΔ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρει πίσω αυτά τα χρήματα», τόνισε.
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, σχολίασε: «Σε περίοδο που δεν είναι ακόμα επίσημα προεκλογική, εστιάζει κανείς στα ποιοτικά στοιχεία». «Στις τάσεις της MRB, το 73,3% των πολιτών μιλά πλέον όχι απλά για ακρίβεια αλλά για αισχροκέρδεια, άρα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι αποκλειστικά εισαγόμενη έχει ηττηθεί. Ακόμα, στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα το εισόδημα των πολιτών και το εισόδημα της μεσαίας τάξης ειδικότερα, είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι το "trailer" για τα ποσοτικά στοιχεία. Οι εκλογές θα είναι ένα ντέρμπι», ανέφερε. Επανέλαβε ακόμα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα απευθυνθεί για συνεργασία «σε όποια πολιτική δύναμη αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική».
Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημείωσε: «Όλοι οι Έλληνες πολίτες θα είναι πολύ χαρούμενοι τη στιγμή που θα έρθουν τα γλυπτά στη χώρα, το ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι αν έχει αλλάξει η εθνική γραμμή ότι η Ελλάδα δεν δέχεται δανεισμό των γλυπτών». «Το Σεπτέμβριο του 2022 η κ. Μενδώνη δήλωνε σε συνέντευξή της ότι δεν συζητούν δανεισμό των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ όλες τις τελευταίες μέρες βλέπουμε συνεχώς δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο που αναφέρονται σε σενάρια δανεισμού. Διαβάζουμε άρθρα στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδικές λύσεις. Μέσα σε αυτό το θολό πλαίσιο, είναι υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει απευθείας συνομιλία του Μεγάρου Μαξίμου με το Βρετανικό Μουσείο, ότι η κυβέρνηση πάει πίσω δηλαδή την απόφαση που κερδίσαμε στην UNESCO η οποία αντιμετωπίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ως διακρατικό ζήτημα, ως ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας», κατέληξε.