Οικονομία

Δασμοί: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ανεβάζει την πίεση στην Κίνα και την ΕΕ


Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν και αυτές τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν «σωστή μεταχείριση», διεμήνυσε χθες Τρίτη ο αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ και συμπληρώνοντας πως θα επιβληθούν επίσης επιπρόσθετοι δασμοί 10% σε προϊόντα εισαγόμενα από την Κίνα από 1ης Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή απέναντί μας. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει ούτε αυτοκίνητά μας ούτε αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν αγοράζει τίποτα σπουδαίο» από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών» από την κυβέρνησή του.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου χθες στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του συζητά την επιβολή δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα επειδή από την Κίνα διακινείται «φαιντανύλη στο Μεξικό και στον Καναδά».

Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ «την 1η Φεβρουαρίου, αυτή είναι η ημερομηνία που εξετάζουμε», πρόσθεσε.

Την ίδια ημέρα, με βάση όσα είπε την προηγουμένη ο Ρεπουμπλικάνος, θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 25% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και από τον Καναδά.

Παρούσα χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι μείζων εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αρχίσουμε το ταχύτερο συζητήσεις για τα κοινά συμφέροντά μας και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», είπε, «θα είμαστε πραγματιστές, αλλά θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας: την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και τον σεβασμό των αξιών μας».

Παράλληλα, έτεινε το χέρι στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας πως «η Ευρώπη θα συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας, όχι μόνο με τους φίλους μας εδώ και πολύ καιρό (...) αλλά επίσης και με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα».

«Το μήνυμα που απευθύνουμε στον υπόλοιπο κόσμο είναι απλό: είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο μαζί σας, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία πλεονεκτήματα», ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας πως θα επιδιώξει την «εμβάθυνση» της σχέσης των Βρυξελλών και του Πεκίνου.

Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες, «η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες — στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.

Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.

Προτού επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων —πετρελαίου και αερίου— από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της» αν χρειαστεί, διαβεβαίωνε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι πως εμπορικός πόλεμος θα είχε «αληθινό κόστος για όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Θύμισε πως κατά την πρώτη θητεία του κ. Τραμπ, είχαν επιβληθεί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εξαγόταν από ευρωπαϊκές βιομηχανίες στην αμερικανική αγορά.

Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδίως στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, για να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία από αυτόν που χαρακτήριζε αθέμιτο ανταγωνισμό και σε αντίποινα για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του.

Είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς των δυο πλευρών για τις κρατικές ενισχύσεις των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα