Ελλάδα

Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, του οποίου τις χρήσεις δεν τις έχουμε δει όλες ακόμη"


Τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας, αλλά και τις προκλήσεις που αυτές φέρνουν, ανέδειξε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως επεσήμανε, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο με τεράστιες δυνατότητες, των οποίων η πλήρης αξιοποίηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Όπως κάθε νέα τεχνολογία, έχει και θετικές και αρνητικές χρήσεις. Σήμερα, για εμάς στην κυβερνοασφάλεια, είναι περισσότερο απειλή παρά σύμμαχος – κάτι που αλλάζει συνεχώς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο αν είναι φυσιολογικό να αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, εξήγησε πως αυτό δεν είναι λογικό: «Όσο περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο αυξάνονται αναλογικά και τα περιστατικά. Εκεί που υπάρχουν χρήματα, εκεί εμφανίζεται και η απάτη». Για τον ίδιο, το κρίσιμο είναι να αλλάξει η προσέγγιση: «Η ασφάλεια πρέπει να ενσωματώνεται από την αρχή στον σχεδιασμό κάθε συστήματος – όχι εκ των υστέρων».

Όσον αφορά στη ρυθμιστική προσπάθεια της Ε.Ε. και την αυτορρύθμιση των Big Tech, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Η αυτορρύθμιση είναι ανέκδοτο. Η Ε.Ε. βιάζεται να ρυθμίσει χρήσεις που δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί. Πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται γρήγορα – όπως έγινε και με το GDPR, το οποίο σήμερα θεωρείται ήδη ξεπερασμένο».

Αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, διαχώρισε τον δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα: «Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει ισχυρές δυνατότητες και τεχνογνωσία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο Δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να προσελκύσει ούτε να κρατήσει εξειδικευμένα στελέχη. Αυτό οδηγεί σε απώλεια θεσμικής μνήμης και αδυναμία διαχείρισης κρίσιμων υποδομών».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις