Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού οργανώνοντας μια έκθεση καθώς και παράλληλες δράσεις, σε διάλογο με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Με τίτλο «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες», η έκθεση παρουσιάζει το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενός εκ των πιο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα έρθουν σε επαφή με το πλούσιο έργο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην Costa Navarino και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αφορμή για τη θεματική της φετινής έκθεσης αποτελεί η εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Αν και περισσότερο γνωστός ως ζωγράφος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων ήδη από τη δεκαετία του 1930. Φιλοτέχνησε εξώφυλλα και προμετωπίδες, σχέδια και χαρακτικά για ποιητικά έργα, βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά. Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικές από τις πιο γνωστές εικονογραφήσεις του: τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη, η Ινδία -ένα λεύκωμα με κείμενα που έγραψε ο ίδιος για το ταξίδι που έκανε στη χώρα το 1958. Επίσης, η εικονογράφηση που έκανε για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, το λεύκωμα Λυρικά, καθώς και τα σχέδια για το βουκολικό μυθιστόρημα του Λόγγου Δάφνης και Χλόη.
Η κα. Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη σημείωσε: «Πρωτοπόρο στην εξωστρέφεια και στις καινοτόμες συνέργειες, το Μουσείο Μπενάκη ένωσε πριν τρία χρόνια τις δυνάμεις του με δύο ισχυρούς φορείς τουρισμού, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Costa Navarino, με στόχο να πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπο του πολιτιστικού του έργου και παράλληλα να προβάλει μέσα από τις δράσεις του την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι και αξίζει να είναι κοινό αγαθό. Στη φετινή έκθεση, αφιερωμένη στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, με τίτλο Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες, παρουσιάζει για πρώτη φορά πρωτότυπο υλικό από τις συλλογές της Πινακοθήκης Γκίκα και στους δύο εκθεσιακούς χώρους. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει σε διεθνή και πολυσύχναστα περιβάλλοντα τον πλούτο της ελληνικής καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας του 20ού αιώνα, τιμά την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 και αποδεικνύει ότι τα ξεχωριστά έργα πραγματοποιούνται μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινών στόχων».
Η κα. Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σημαντικής διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί αλλά και αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, την ιδιαίτερη ταυτότητα του αεροδρομίου της Αθήνας, που είναι, όχι μόνο μια λειτουργική υποδομή, αλλά και ένας χώρος διακίνησης ιδεών, πολιτισμικής και πολιτιστικής σύνδεσης και αλληλεπίδρασης, που αναδεικνύει αλλά και διαχέει την κληρονομιά του Ελληνικού Πολιτισμού σε εκατομμύρια επιβατών και επισκεπτών κάθε χρόνο».
Eκ μέρους της Costa Navarino, η κα. Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου σημείωσε: «H συνεργασία μας με το Μουσείο Μπενάκη και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στην Costa Navarino, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Μέσα από μια δημιουργική διεργασία, συνδέουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες με τον τουρισμό, που αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον τόπο μας. Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε τα έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στόχος μας είναι κάθε επισκέπτης της Costa Navarino να έρθει σε επαφή με το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη».
Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή της Costa Navarino, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με μια μεγάλη συλλογή πρωτότυπων έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα , που έρχονται σε διάλογο με τα ήδη υπάρχοντα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Ξεναγήσεις, διαδραστικές δραστηριότητες και εργαστήρια, αποτελούν την ιδανική αφορμή για μια ‘ζωντανή’ περιήγηση στην τέχνη και στον ελληνικό πολιτισμό.
Επιμελητές της έκθεσης είναι η Ιωάννα Μωραΐτη (Επιμελήτρια του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα) και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (Επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα).