Την εκτίμησή του ότι οι νέες συμβάσεις συνδέσεων φυσικού αερίου στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία θα φτάσουν τελικά φέτος τις 22.000, υπερβαίνοντας σημαντικά τον αρχικό στόχο των 16.000, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας. Πρόσθεσε ότι ήδη στο πρώτο πεντάμηνο φέτος, αυτές ανήλθαν σε 8.251, περισσότερες κατά 23%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, όπου έγινε ο απολογισμός της πορείας της εταιρείας για το 2018.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι για φέτος το ύψος του ανέρχεται σε 24,9 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή δικτύου 95,6 χιλιομέτρων αγωγών, ενώ υπενθύμισε ότι για την πενταετία μέχρι το 2023 προβλέπονται επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, για την προσθήκη 297 χιλιομέτρων αγωγών στο δίκτυο της εταιρείας. Στόχος των επενδύσεων, όπως επισήμανε, είναι να αυξηθούν κατά 63.000 οι οικιακοί πελάτες της εταιρείας, σε 400.000 συνολικά, και να ανέλθουν σε 436 εκατ. κυβικά μέτρα οι πωλήσεις φυσικού αερίου. Λέγοντας δε ότι η διείσδυση φυσικού αερίου φτάνει σήμερα στο 61% σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, επισήμανε ότι "με τις επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει για την πενταετία ώς το 2023, υπολογίζουμε ότι αυτή θα ανέλθει στο 65%".
Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας το 2018, επισήμανε ότι στο δίκτυό της προστέθηκαν 24.608 νέοι οικιακοί χρήστες και ο διανεμημένος όγκος φυσικού αερίου ανήλθε σε 382,5 εκατ. Nm3 (σ.σ. κανονικά κυβικά μέτρα). Στα ίδια επίπεδα με το 2017 διαμορφώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2018, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 52,828 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 37,185 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων σε 24,999 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους σε 17,276 εκατ. ευρώ. Για φέτος, ο κ. Μπακούρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί αύξηση 10% στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε ότι από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ παίρνουν φυσικό αέριο 16 προμηθευτές στη Θεσσαλονίκη και υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η εταιρεία στον καταναλωτή, τόνισε ότι "τα συνεργεία της εταιρείας επεμβαίνουν εντός 20 λεπτών σε οποιαδήποτε κλήση λάβουν στη Θεσσαλονίκη και σε 15 λεπτά στη Θεσσαλία, όταν μάλιστα ο νόμος μιλά για μία ώρα". Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία απασχολεί άμεσα 300 άτομα και έμμεσα 3.000, τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης δεν προέβη σε μείωση μισθών και υπογράμμισε ότι από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ωφελούνται οικονομικά και οι ΟΤΑ, αφού όπως διευκρίνισε, από το μέρισμα του δημοσίου ποσοστό 10% διανέμεται στους δήμους.
Για τον σαφή προσανατολισμό της εταιρείας να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές από το βασικό δίκτυο υψηλής πίεσης, με τη δημιουργία σταθμών αποσυμπίεσης, μίλησε μεταξύ άλλων ο διευθυντής ανάπτυξης δικτύου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Μιχάλης Στεργιόπουλος. Όπως επισήμανε, ήδη λειτουργούν τέτοιοι σταθμοί σε Λαγκαδά, Κουφάλια και Χαλάστρα στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης και σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Καλαμπάκα στη Θεσσαλία. Προανήγγειλε δε τη δημιουργία τριών ακόμη σταθμών αποσυμπίεσης (CNG) σε Αγιά, Σοφάδες και Παλαμά Καρδίτσας εντός του 2019.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 η εταιρεία θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο πέντε ακόμη περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, τις Αγία Τριάδα, Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή, Βασιλικά και Σουρωτή και συμπλήρωσε ότι "το 2020 θα πάμε Καρδία, το 2021 στον Σταυρό και το 2022 σε Μάλγαρα, Κύμινα, Λιτή και Χαλκηδόνα". Για τη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τις περιοχές Ν.Αγχίαλο, Αγιά, Παλαμά και Σοφάδες. Την εταιρική παρουσίαση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έκανε η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων, Αικατερίνη Στάχταρη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ