Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου «προστάζει» η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αναθεώρηση των ελαχίστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης από την 1η Ιανουαρίου 2017 στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου για ατυχήματα κατ’ ελάχιστον από 1 εκατ. ευρώ στο 1,220 εκατ. ευρώ για σωματικές βλάβες και σε περίπτωση υλικής ζημίας στα 1,220 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.
Η απόφαση της ΤτΕ που ελήφθη μετά από την προσαρμογή της Οδηγίας Solvency II στην ελληνική νομοθεσία και της έκθεσης της ΕΕ για νέα προσαρμογή των ελαχίστων ορίων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές θα φέρει αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και αναλόγως των περιστάσεων και στα ασφάλιστρα υγείας, αναχαιτίζοντας την πτωτική τάση που κατεγράφη τα τελευταία δύο χρόνια στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.
Ενδεχομένως ασφαλιστικές με υψηλή αποθεματοποίηση να μπορούν να καλύψουν την αύξηση των ορίων αποζημίωσης με ελάχιστες ή μηδενικές αυξήσεις, ωστόσο ο κανόνας για διατήρηση υψηλών αποθεματικών θα οδηγήσει τις περισσότερες ασφαλιστικές σε αυξήσεις ακόμα και διψήφιες.
Οι μικρές ασφαλιστικές είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε μεγαλύτερες αυξήσεις προκειμένου να καλύψουν τα όρια των κεφαλαιακών αποθεμάτων που ορίζει η Κοινοτική Οδηγία Solvency II.
Η αναθεώρηση των ελαχίστων ορίων κάλυψης σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών ανεξάρτητα από τον αριθμό θυμάτων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 είναι πιθανό να οδηγήσει και σε αυξήσεις στις τιμές των ασφάλιστρων του κλάδου υγείας οι οποίες είχαν ακολουθήσει πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα αλλά και σε αναδεσχεδιασμό προγραμμάτων.
Ελ. Ερμείδου