Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, το μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ανέδειξε «τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν διαχρονικά στο Κυπριακό οι δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας».
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν «να νομιμοποιήσουν "de facto" τη διχοτόμηση της Κύπρου, πρώτα με το σχέδιο Ανάν και τώρα με τη λογική των δύο κρατών που, επίσης, είναι στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό πόλο και στον ρωσικό».
Υπενθύμισε, ακόμα, ότι «το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταδίκασε το σχέδιο Ανάν, στηρίζοντας το "όχι" του κυπριακού λαού» και πρόσθεσε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα «στηρίζει τη λύση για ένα ενιαίο κυπριακό κράτος, ανεξάρτητο, χωρίς συνιστώσες-κοινότητες για να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση στο νησί και να αποτρέπεται ο εθνικισμός και η γκετοποίηση και για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ακρίβεια και δη στην ενεργειακή, τόνισε ότι «ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί σε ολιγοπώλια και καρτέλ» και πως «η ακρίβεια είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος», εξηγώντας στη συνέχεια «όλα όσα συμβάλλουν σε αυτήν, όπως το κυνήγι του κέρδους, οι μισθοί με σκοπό να είναι ανταγωνιστικός ο εργαζόμενος και οι φόροι στις τιμές».
Σχετικά με την ενέργεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «η "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας και η είσοδος και και άλλων "παικτών" και του ανταγωνισμού αύξησε τις τιμές. Όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ τα αρπακτικά της "πράσινης ενέργειας". Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν για το εμπόριο ρύπων, άρα και στην τεχνητή αύξηση του κόστους του λιγνίτη για να αποσυρθεί από την παραγωγή στο όνομα της "πράσινης μετάβασης". Ο λιγνίτης αντικαταστάθηκε με το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουμε το πανάκριβο αμερικάνικο LNG ως υποκατάστατο».
«Αυτό δημιουργεί ένα πανάκριβο μείγμα και έρχεται αποπάνω και η ρήτρα αναπροσαρμογής και το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι φόροι. Να ποιοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα μείγμα το οποίο όχι μόνο είναι ανεπαρκές αλλά και ανορθολογικό: Πετάμε ενέργεια γιατί δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε τώρα με τις ΑΠΕ. Φανταστείτε τα τεράστια κόστη που χρειάζονται για να κατασκευαστούν νέα δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης, ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν λυθεί αξιοποιώντας όλες τις εγχώριες ενεργειακές πηγές. Θα είχαμε και πλεόνασμα και εξαγωγές θα κάναμε και θα καλύπταμε το σύνολο των αναγκών με φθηνή ενέργεια» επεσήμανε.
Τέλος, υπογράμμισε πως «στον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν ο λαός να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και ταυτόχρονα να υπάρχουν όλες αυτές οι πηγές ενέργειας», ενώ συμπλήρωσε ότι «τα όποια επιδόματα και ημίμετρα δεν αλλάζουν την ουσία, όταν έχει διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που παράγει πολύ ακριβό ρεύμα και την ίδια στιγμή δημιουργεί τεράστια κερδοφορία».
«Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις αιτίες και τις λογικές», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.