Οικονομία

Παγκοσμιοποίηση τέλος- Ξεκινούν εμπορικοί πόλεμοι- Στο χείλος του γκρεμού οι αγορές


 Η παγκοσμιοποίηση τελειώνει, οι ΗΠΑ και ο ανεπτυγμένος κόσμος επιστρέφουν στον οικονομικό απομονωτισμό,  οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις τίθενται σε νέες βάσεις, η παγκόσμια οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Ο Τραμπ επέλεξε τελικά ό,τι χειρότερο φοβούνταν κυβερνήσεις και αγορές, εξαπολύοντας έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα έχει  αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πρώτα “θύματα” τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και άμεσο καταστρεπτικό αντίκτυπο στις αγορές.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου σοβαρά πλήγματα μπορεί να υποστούν επίσης οι ΗΠΑ – η αμερικανική οικονομία, οι επιχειρήσεις της και οι καταναλωτές.

 Κίνδυνος ντόμινο

Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο στην οικονομία, με ύφεση, αυξανόμενο πληθωρισμό, ένταση στις διεθνείς σχέσεις και κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και παρενέργειες σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Μεγάλες ανατροπές αναμένονται στο διεθνές εμπόριο,  στη διεθνή κατανομή εργασίας, στην κίνηση κεφαλαίων και στις επενδύσεις

Το πρώτο “σοκ” θα το υποστούν οι αγορές, οι οποίες ποντάριζαν μέχρι τώρα στην πιό “ανώδυνη” εκδοχή των εξαγγελιών Τραμπ και δεν  έχουν προεξοφλήσει επαρκώς τέτοιας έκτασης και τόσο “οδυνηρά” μέτρα.

Το ντόμινο ξεκίνησε από την Ασία, με τον Nikkei να βυθίζεται σήμερα -2,73% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να “γράφει” -1,70%. Τη σκυτάλη πάιρνει τώρα η Ευρώπη. Στη Φρανκφούρτη o DAX ξεκίνησε με -2,25% - όπως και ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 . Απώλειες περίπου 1,20% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

 Απογειώθηκε ο "δείκτης φόβου"

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οι αναλυτές αναμένουν έντονη μεταβλητότητα με μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό δείχνει και ο “δείκτης φόβου” (VIX) της Wall Street , ο οποίος “απογειώνεται” σήμερα (+20,5% αυτή την ώρα) πάνω από τις 26 μονάδες, με όριο επιφυλακής της 18.

Πολύ χρήμα μετακινείται στα κρατικά ομόλογα, που ενισχύονται σήμερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρωζώνη η απόδοση του γερμανικού 10ετούς  υποχωρεί κατά 7,5 μονάδες βάσης, του γαλλικού 6 μβ., του ελληνικού 6,5 μβ (στο 3,46%).

Μεγάλα κέρδη αποκομίζουν τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα 13,5 μονάδες βάσης, στο 4,06%, ενώ πριν από έναν μήνα είχε εκτοξευθεί στο 4,82%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα