Οι «πολλαπλοί πυλώνες» στο συνταξιοδοτικό ζήτημα υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήτοι: Μια καθολική, διανεμητική, δημόσια σύνταξη, μια επαγγελματική, επικουρική σύνταξη μέσω κεφαλαιοποίησης, η οποία θα βασίζεται σε όλα τα είδη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μια εξατομικευμένη σύνταξη του τρίτου πυλώνα με βάση τις προσωπικές αποταμιεύσεις, με δίκαια κίνητρα, προσανατολισμένη σε χαμηλά εισοδήματα και γενικότερα σε άτομα με ελλειπές ασφαλιστικό ιστορικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικών & Εργασιακών Θεμάτων, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Με μια τέτοια προσέγγιση ανταποκρίνεται στα σύγχρονα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλληλεγγύη των γενεών Η έκθεση του ΕΚ θεωρεί ότι είναι χαμηλότερο το κόστος διαχείρισης των (κλαδικών, κατά προτίμηση μη κερδοσκοπικών) επαγγελματικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, σε σύγκριση με τα συστήματα ατομικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, διαπιστώνοντας όμως ότι τα πρώτα υφίστανται προς το παρόν σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Γι’ αυτό το λόγο επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών & Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου, το ΕΚ υποστηρίζει την πρόθεση της Επιτροπής να εκπονήσει σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους, τους συνταξιοδοτικούς φορείς και άλλους ενδιαφερομένους, ένα κώδικα χρηστής πρακτικής για τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται ότι ασκεί πίεση για μια ευρωπαϊκή κοινωνική εναρμόνιση θεωρώντας ότι οι προτάσεις της Επιτροπής δεν πρέπει να διασφαλίζουν απλώς το συντονισμό των διαφορών μεταξύ των εθνικών συστημάτων, αλλά να ακολουθούν την αρχή «ίδιοι κίνδυνοι, ίδιοι κανόνες» σε κάθε σύστημα και αντίστοιχο πυλώνα. Μολονότι η θεώρηση αυτή λαμβάνει περισσότερο υπόψη την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κόστους και οφελών, δεν θα έχει στην πορεία την αναγκαία πολιτική συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.
Υγεία
Αυτές οι μέδουσες... αντιστρέφουν το χρόνο! Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας;
Φανταστείτε έναν οργανισμό που, αντί να ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, «πατά το κουμπί της επανεκκίνησης» και επιστρέφει στη νεαρή του ηλικία!Κι όμως, δεν είναι φαντ ...