Το αρνητικό πρόσημο στους δείκτες και οι σημαντικές απώλειες των τραπεζικών μετοχών δημιουργούν μέλλον ψευδή εικόνα για τη δυναμική και τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς., η οποία βρίσκεται σε φάση πρόσκαιρης σταθεροποίησης, εν αναμονή του επόμενου ανοδικού κύματος.
Οι βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν την «καχεξία» των προηγούμενων μηνών έχουν εκλείψει, το πρόβλημα των τραπεζών διευθετείται, διεθνείς οίκοι – όπως σήμερα η Fitch – προβλέπουν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι δημοσιονομικές επιδόσεις διευκολύνουν της επάνοδο της χώρας στις χρηματαγορές.
Πηγή αβεβαιότητας παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά όπως επισημαίνει η Fitch, δεν υπάρχει πραγματικό ρίσκο από αυτή την πλευρά, ενώ η προεκλογική μάχη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση.
Στο χρηματιστήριο η σταθεροποίηση-διόρθωση είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη – περίπου 30% στις τράπεζες σε διάστημα τριών εβδομάδων – γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Χωρίς λοιπόν να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος – ειδήσεις και εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το χρηματιστήριο, οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν αποδόσεις, προκαλώντας πιέσεις σε μεγάλη γκάμα μετοχών.
Τα επιθετικά χαρτοφυλάκια του short selling είχαν αρχίσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες να «πυροβολούν», αυξάνοντας τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικά χαρτιά. Μάλλον θα συνεχίσουν, αξιοποιώντας την ευκαιρία.
Η συνεδρίαση, μετοχές και δείκτες
Με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, καθώς οι προσδοκίες δημιουργούν αγοραστικό ενδιαφέρον που αντισταθμίζει τις πιέσεις από ρευστοποιήσεις κερδών.
Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε αρχικά +1,04%, βυθίστκε στη συνέχεια στο -3,03% και τερμάτισε με απώλειες 1,58%. Με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνον η Attica Bank (+1,7%). Υποχώρησαν Alpha -2,7%, Εθνική -1%, Eurobank -0,9%, Πειραιώς -0,5%, Ελλάδος -1,1%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 672,83 μονάδες (-0,64%) μέχρι τις 697,07 (+0,28%) και έκλεισε στις 676,87 με οριακή μεταβολή -0,04%. Παραμένει λοιπόν στα όρια της ζώνης ισχυρής αντίστασης, όπου προβλεπόταν ότι θα «σκοντάψει».
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε +0,06%, στις 1.786 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Σαράντης +2,3%, Motor Oil +1,9%, ΟΤΕ +1,4%, Lamda +1,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%, ΔΕΗ και Τιτάν +0,8%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Μυτιληναίος -1,7%, Aegean και Jumbo -1,5%, Βιοχάλκο -1,2%.
Στα mid caps πρώτη η AS Company (ΑΣΚΟ) με +4,4%. Με μεγάλο όγκο συναλλαγών η θετικό Intracom +0,5%. Στον αντίποδα Cenergy -4,4%, Ολυμπιακή Τεχνική -3,8% Ιντρακάτ -2,8%.