Κλυδωνισμούς προκαλούν στις αγορές ομολόγων οι αναμενόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το έσχατο ισχυρό όπλο τους στη μάχη κατά του πληθωρισμού, περιορίζοντας παράλληλα τη χορήγηση ρευστότητας στο σύστημα. Στις ανησυχίες για γενικευμένη άνοδο του κόστους χρήματος προστίθενται οι προβληματισμοί σχετική με την πορεία και τιςπροοπτικές της ευρωπαικής οικονομίας σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης.
Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται πάλι τα κρατικά χρεόγραφα των χωρών της Ευρωζώνης και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς. Κατά 7,7 μονάδες βάσης αυξάνεται σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, που διαμορφώνεται σε 1,86%, ενώ την 1η Αυγούστους ήταν μόλις 0,76%!
Οι επιπτώσεις είναι εμφανέστερες στα κρατικά χρεόγραφα δημοσιονομικά ανίσχυρων και ευάλωτων ή υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε σήμερα μέχρι το 4,53%(!) και αυτή την ώρα διαμορφώνεται σε 4,50%, ξεπερνώντας τα επίπεδα "συναγερμού", που μπορεί να ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ατύπως ως όρια συναγερμού την απόδοση 4,20% και το spread 250 μονάδων βάσης (2,50% διαφορά απόδοσης από το γερμανικό 10ετές). Τα επίπεδα αυτά έχουν ξεπεραστεί ήδη, καθώς η απόδοση βρίσκεται 30 μβ υψηλότερα, ενώ το spread διαμορφώνεται περί τις 265 μονάδες βάσης.
Οι εξελίξεις προκαλούν εύλογες οι ανησυχίες στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που βλέπει να περιορίζονται οι δυνατότητες άντλησης ρευστότητας από τις χρηματαγορές με εκδόσεις ομολόγων.
Αλλωστε, η πορεία των κρατικών χρεογράφων αποτελεί κατά τεκμήριο ασφαλή ένδειξη του βαθμού εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας των αγορών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.