Αγορές

Κέρδη και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η συνεδρίαση της ΕΚΤ βρέθηκε στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν άλλωστε, τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ωστόσο, παρόλο που όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, οι νέες προβλέψεις που δημοσιοποίησε πριν από λίγο, εκτιμάται ότι την «φέρνουν ένα βήμα» πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων. Και τούτο διότι σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 2,3% έναντι 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και στο 2% (από 2,1%) το 2025. Για το 2026 η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη στο 1,9%. Αν και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, αναφέρει η ΕΚΤ. Στο μέτωπο της ανάπτυξης η ΕΚΤ κατέβασε τον πήχη για φέτος προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% (από 0,8%) διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2025 και το 2026.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν μείωση των παραγγελιών των εργοστασίων κατά 11,3% τον πρώτο μήνα του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Η μέτρηση ήταν χειρότερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Σε επίπεδο τριμήνου, οι εργοστασιακές παραγγελίες εμφάνισαν αύξηση 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Destatis.

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών αν έβηκαν 1,7% το Φεβρουάριο από ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Halifax. 

Σε έμμεση προαναγγελία για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο προχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου νωρίτερα, απεφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προχωρώντας όμως σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία του πληθωρισμού, από τον οποίον κατά μείζονα λόγο εξαρτώνται οι αποφάσεις για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 2,3% έναντι 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και στο 2% (από 2,1%) το 2025, ενώ για το 2026 η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη στο 1,9%. Όπως επισήμανε, λοιπόν, η Κριστίν Λαγκάρντ «έχει συντελεστεί καλή πρόοδος στην προσπάθεια μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, αν λάβουμε υπόψη ότι τον Δεκέμβριο έτρεχε με ρυθμό 2,9% και πλέον έχει υποχωρήσει στο 2,6%».

Ωστόσο, όπως είπε, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία και περαιτέρω αποδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού. «Γνωρίζουμε ότι τα δεδομένα αυτά θα έρθουν τους επόμενους μήνες. Θα ξέρουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά θα ξέρουμε πολύ περισσότερα τον Ιούνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει τον ρυθμό και την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η ΕΚΤ στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, μετά το ξεκίνημα της. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, αν και οι περισσότερες μετρήσεις τού υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, αναφέρει η ΕΚΤ. Πάντως, όπως επισημαίνεται, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει αυτή την πτωτική τάση τους επόμενους μήνες, καθώς το κόστος εργασίας θα μετριάζεται και οι επιπτώσεις των προηγούμενων ενεργειακών σοκ, των προβλημάτων που είχαν προκληθεί στον εφοδιασμό και της επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά την πανδημία θα εξασθενήσουν.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης η ΕΚΤ κατέβασε τον πήχη για φέτος προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% (από 0,8%) διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2025 και στο 1,6% το 2026. Όπως επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η οικονομία παραμένει αδύναμη. Οι καταναλωτές συνέχισαν να συγκρατούν τις δαπάνες τους, οι επενδύσεις μετριάστηκαν και οι επιχειρήσεις εξήγαγαν λιγότερο, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της εξωτερικής ζήτησης και κάποιων απωλειών στην ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται, τα πραγματικά εισοδήματα θα ανακάμψουν, στηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη. Επιπλέον, η ανασχετική επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων θα εξασθενίσει σταδιακά και η ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ θα ανακάμψει.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 503.29 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 1.02%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,974.05 μονάδες, με άλμα 1.19%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,694.57  μονάδες, ανεβαίνοντας 0.2%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 17,857.75 μονάδες, με κέρδη 0.74%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 8,016.22 μονάδες, ενισχύθηκε 0.77%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 33,423 μονάδες, με άνοδο 0.18%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 10,319.5 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.2%.    

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα