Πολιτική

Κιρμικίρογλου: Η βελτίωση των διοικητικών επιδόσεων στην ΕΕ μπορεί να εξοικονομήσει 64 δισ. ευρώ ετησίως


Στο 5ο συνέδριο που πραγματοποίησε το Energizing Greece στα Χανιά με θέμα η «Κρήτη: Κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη», συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Κιρμικίρογλου.

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα. «Η βελτίωση των διοικητικών επιδόσεων θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονομήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να εξοικονομούν 64,2 δισ. ευρώ ετησίως με τη βελτίωση των διοικητικών τους επιδόσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Κιρμικίρογλου τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη διεθνώς απαντούν στην εθνική στόχευση για μια ανθεκτική, σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, όπως έχει τεθεί ως κεντρική μεταρρυθμιστική προτεραιότητα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα υπήρξε πρωτεργάτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών διοικητικών στελεχών PACE, του οποίου βασικός στόχος είναι η διασυνοριακή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή κοινότητα ικανών και εξειδικευμένων δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε επίσης το Ενιαίο Πλαίσιο Δεξιοτήτων με έμφαση στις δεξιότητες των δημόσιων υπαλλήλων, τις οποίες συνδέει πλέον με την αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, την καινοτομία και το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων και Υπηρεσιακών Γραμματέων. Υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο, επίσης, το Workforce Planning με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη στελέχωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση της είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που μας απασχολεί και σχεδιάζουμε μία πολύπλευρη συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού για τις επιπτώσεις που θα έχει στο ανθρώπινο δυναμικό». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη θεσμοθέτηση του bonus για όλη τη δημόσια διοίκηση επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων επιβραβεύοντας τους άξιους με χρηματικά και μη χρηματικά κίνητρα».

Τέλος ο κ. Κιρμικίρογλου έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη και την Περιφέρεια Κρήτης χαρακτηρίζοντάς την ως best practise στα θέματα καινοτομίας και ανέλυσε πως η καινοτομία μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της. «Βασιζόμαστε και ξεκινάμε από την Κρήτη για να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα καινοτομίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Με ένα πλέγμα δράσεων όπως τα εργαστήρια Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα και το Δίκτυο Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα, τη διάδοση των Μαραθωνίων Καινοτομίας σε Περιφέρειες και την Κατάρτιση Οδηγού Καινοτομίας, με τον Εθνικό Διαγωνισμό Πρωτοτύπων και Καινοτομίας (Hackathon), την ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας προσωπικού δημοσίου τομέα και τα Βραβεία Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα, η δημόσια διοίκηση μπορεί να γίνει σε ένα οικοσύστημα δημιουργίας και καινοτομίας», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις