Ενώ ο πόλεμος των δασμών και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων προκαλούν έντονη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, η ελληνική κινείται ακόμη σε “ήρεμα νερά”, με επιδόσεις πολύ καλύτερες από τις προβλεπόμενες και από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους συντηρούν το κυβερνητικό αφήγημα, δίνοντας τη δυνατότητα σε διεθνείς οίκους να μιλούν για το “ελληνικό success story”.
Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ*
Η πορεία της οικονομίας, η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του τεράστιου πλεονάσματος προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων και προς στήριξη της μεσαίας τάξης, αλλάζουν την ατζέντα του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.
Επικοινωνία και "αποτέλεσμα"
Ερχεται η ώρα να συζητηθούν επιτέλους θέματα που έχουν ουσία για κάθε πολίτη, την καθημερινότητά του και το βιοτικό του επίπεδο. Τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά προσφέρουν μεν καλά επιχειρήματα στην επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης. Ομως, τον μέσο πολίτη τον ενδιαφέρουν μόνον κατά το μέτρο που επηρεάζουν την “τσέπη” του, άμεσα η μεσοπρόθεσμα.
Σε αυτή την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα νέο οδικό χάρτη για την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας. Θα κληθεί να κάνει κρίσιμες επιλογές οικονομικής πολιτικής, που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και αν θα μπορέσει -και θα θελήσει - να ακυρώσει σκληρά μέτρα, τα οποία ήταν ενδεχομένως αναγκαία στις εποχές των μνημονίων, αλλά σήμερα θα πρέπει να επανεξετασθούν.
Οι φόροι το μεγάλο ζήτημα
Το πρώτο ζητούμενο είναι να γίνουν σημαντικές και μόνιμες μειώσεις φόρων. Να δημιουργηθεί ένα νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής, πιο δίκαιο και με αναπτυξιακή διάσταση.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ποιοι φόροι μπορούν και πρέπει να μειωθούν: Στα μεσαία ή στα χαμηλά εισοδήματα; Ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές;
Η ελληνική κοινωνία έδωσε πολλά για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Ηλθε η ώρα να πάρει ό,τι της αναλογεί από την ανάπτυξη.
*Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών