Αγορές

Κόκκινο ταμπλό, φρούδες ελπίδες στο χρηματιστήριο


Αλλη μιά μάχη για την ανάκτηση των 900 μονάδων χάθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έκλεισε με "κατακόκκινο" ταμπλό, αδυνατώντας να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές, όπου διαμορφώνεται θετικό κλίμα και και οι δείκτες κινούνται ανοδικά (DAX+1%, Dow Jones +1,35%). Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω  βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ καθίσταται επισφαλής.

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες που δημιούργησε η εικόνα της αγοράς τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, όταν οι δείκτες κινούνταν με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας  αξιόλογα κέρδη. Την τελευταία ώρα οι πιέσεις εντάθηκαν και τα πρωινά κέρδη εξανεμίστηκαν, ενώ μετοχές και δείκτες πέρασαν στο κόκκινο.

Αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι η "κατολίσθηση" έγινε με μεγάλο όγκο συναλλαγών - ένδειξη αυξημένης προσφοράς που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και να αποτελεί προοίμιο κινήσεων ισχυρών fund.

Διιστάμενες οι απόψεις των αναλυτών για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Επικρατέστερο σενάριο η συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 905-887 μονάδων, με αυξανόμενη μεταβλητότητα.

Οπως επισημαίνεται σε αναλύσεις, η ελληνική αγορά χρειάζεται τώρα νέους καταλύτες για να αποκτήσει κατεύθυνση - και αυξημένο τζίρο για να κινηθεί ανοδικά.

Η συναλλακτική κίνηση ήταν έντονη την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια ατόνησε. Την τελευταία ώρα και στα call auctions υπήρξε αυξημένη προφορά, που πίεσε χαμηλότερα τις τιμές. Ο συνολικός τζίρος ήταν 66,8 εκατ. ευρώ, συν 25,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων..

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν υψηλά ημέρας στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης και στη συνέχεια κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης, που επιταχύνθηκε την τελευταία ώρα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,93% στις 902,66 μονάδες, έγραψε χαμηλό ημέρας -1,15% στις 884,03 και έκλεισε στις 886,72 με απώλειες 0,85%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,68%, τερματίζοντας στις 2.142,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,19% και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 1,47%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Η Attica Bank που προηγούνταν στην άνοδο έκλεισε -3,6%. κερδίζοντας 3%. Περίπου 2% έχασαν Alpha, Πειραιώς και Εθνική,  στο -0,4% η Eurobank.

Μονον 5 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips σημείωσαν κέρδη. ΜΠΕΛΑ/Jumbo +1,6%, ΟΠΑΠ +1,4%, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  +0,8%, Coca-Cola +0,3%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -4,1%, Μυτιληναίος -3,3%, ΔΕΗ και  ΕλβαλΧαλκόρ -3%, ΕΥΔΑΠ -2,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης