Αγορές

Λίγο χρήμα κινείται στο χρηματιστήριο - Βήματα σημειωτόν


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ΧΑ, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες μέσα σε κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας, που εκπορεύεται και από τις διεθνείς αγορές, όπου κυριαρχούν τα θέματα της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της στην οικονομική ανάπτυξη, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

 Οι προσδοκίες διατηρούνται, αλλά η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ενισχύει την εκτίμηση ότι η συσσώρευση θα συνεχισθεί - ίσως με αυξανόμενη μεταβλητότητα την επόμενη εβδομάδα. Μόλις 49,5 εκατ. η συνολική αξία των σημερινών συναλλαγών, συν 12,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων,

 Φαίνεται ότι η αγορά τεστάρει τις επόμενες αντιστάσεις στη διαδρομή προς τα υψηλά έτους, που είναι ο πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος. Ομως η συναλλακτική κίνηση και ο τζίρος χαμηλός δείχνουν ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δεν είναι πρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο.

Οι "διαθέσεις" μπορεί να αλλάξουν εάν η Standard & Poor's αναβαθμίσει σήμερα την Ελλάδα - εκπλήσσοντας ευχάριστα την αγορά.

Προς το παρόν, προβληματίζει η μεταστροφή απόψεων-εκτιμήσεων-προβλέψεων της Morgan Stanley, η οποία σε έκθεση της τονίζει ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται τώρα στο ανώτερο σημείο του εύρους αξιολόγησής τους, άρα δεν είναι πλέον ελκυστικές έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Αρνητική επίδραση από την αγορά ομολόγων. Οι πιέσεις στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα συνεχίζονται και η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε σήμερα στο 1,03%, ενώ του 5ετούς υπερέβη το 0,30% - από αρνητικό που ήταν προ τριμήνου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έχουν προσεγγίσει σημαντικές αντιστάσεις - τις τελευταίες πριν από τα υψηλά 12μήνου. Για να τις υπερβούν απαιτείται αύξηση του τζίρου. Υποβοηθητικός παράγων θα ήταν και η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά (DAX +0,85%, FTSE100 +0,60%, CAC40 +1,05%), ενώ η Wall Street ξεκίνησε με μεικτά πρόσημα (Dow Jones +0,35%, S&P500 αμετάβλητος, Nasdaq -0,35%)  Μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με συνεχείς διακυμάνσεις, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος μέχρι τις 4:30. Εν συνεχεία μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης και τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας, ενώ τα κέρδη εξανεμίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,65% στις 911,46 μονάδες και τερμάτισε στις 905,04 με οριακές απώλειες 0,05%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρέινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) κλείνοντας στις 2.192,28 μονάδες. Ανοδο 0,66% σημείωσε ο δείκτης FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,15% μέχρι +0,58% και  έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή άνοδο +0,07%. Στην πρώτη θέση η Eurobank με +1%. Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +0,6%, Εθνική +0,4%. Στο κόκκινο Attica Bank -3,2%, Alpha -0,7%, Πειραιώς -0,6%.

Καλύτερη η εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,2%, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ +1,4%,ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,2%, Aegean +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ -1,5%, Ελλάκτωρ -1,4%, Motor Oil -1,2%, ΕΥΔΑΠ -0,8%.

 Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Βιοκαρπέτ +10,6%, Καραμολέγκος +9,3%, Quest +5,1%, Performance Tech +3,8%, ΣΙΔΜΑ +3,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης