Αν φοράτε καθημερινά smartwatch ή fitness tracker, αυτό το νέο μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά πολύ χρήσιμο για να προστατεύεσετε την υγεία σας. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, το λουράκι του έξυπνου ρολογιού σας μπορεί να εκθέτει τον οργανισμό σας σε τοξικά «αιώνια χημικά». Οι ερευνητές ανακάλυψαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα περφλουροαλκυλικών και πολυφλουροαλκυλικών ουσιών (PFAS), όπως το περφλουροεξανοϊκό οξύ (PFHxA), σε ακριβότερα λουράκια κατασκευασμένα από φθοριωμένο συνθετικό καουτσούκ.
Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συχνά από τους κατασκευαστές επειδή είναι πιο ανθεκτικό από το συνηθισμένο σιλικόνης. Ενώ το συγκεκριμένο υλικό αντιστέκεται στον αποχρωματισμό και απωθεί το νερό, τον ιδρώτα και το λάδι, οι υψηλές συγκεντρώσεις PFAS, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια έκθεση στο δέρμα, αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν 22 λουράκια από έξυπνα ρολόγια και fitness trackers από μάρκες όπως Apple, CASETiFY, Fitbit, Google, KingofKings, Modal, Nike, Samsung, Tighesen και Vanjua. Τα PFAS βρέθηκαν ευρέως διαδεδομένα, ιδιαίτερα στις πιο ακριβές μάρκες.
Υψηλή Τιμή = Περισσότερα PFAS
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters, έδειξε ότι όλα τα λουράκια που εξετάστηκαν και κόστιζαν πάνω από 30 δολάρια, ήταν κατασκευασμένα από φθοροελαστομερή - και περιείχαν ενδεχομένως επικίνδυνα επίπεδα PFAS. Τα περισσότερα λουράκια με τιμή 15 δολάρια ή υψηλότερη ήταν επίσης κατασκευασμένα από φθοροελαστομερή και περιείχαν υψηλά επίπεδα PFAS. Τα μόνα λουράκια που δεν είχαν αυτές τις χημικές ουσίες ήταν εκείνα με τιμή κάτω από 15 δολάρια.
«Αυτή η ανακάλυψη ξεχωρίζει λόγω των εξαιρετικά υψηλών συγκεντρώσεων ενός είδους αιώνιων χημικών σε αντικείμενα που βρίσκονται σε παρατεταμένη επαφή με το δέρμα μας», δήλωσε ο Graham Peaslee, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα φυσικής και αστρονομίας του Πανεπιστημίου Notre Dame και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτές οι χημικές ουσίες να διεισδύσουν στο ανθρώπινο δέρμα.
Η μελέτη δεν δημοσιοποιεί συγκεκριμένα αποτελέσματα για κάθε λουράκι, λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος, αλλά είχε αρκετές πληροφορίες για να δημοσιεύσει τα ευρήματα, που δείχνουν ότι αρκετές κοινές μάρκες χρησιμοποιούν αυτό το είδος λουριών. Έτσι, οι ερευνητές μπορούν να συμβουλεύσουν τους καταναλωτές πώς να τα αποφεύγουν, χωρίς να στοχοποιούν συγκεκριμένες εταιρείες.
Μοναδικοί Κίνδυνοι
Τα PFAS βρίσκονται παντού, από συσκευασίες τροφίμων και αφρούς κατάσβεσης πυρκαγιών μέχρι προϊόντα προσωπικής φροντίδας, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε αυτές τις ουσίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Η έκθεση στα PFAS συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως προβλήματα αναπαραγωγής και ανάπτυξης, αν και τα όρια έκθεσης εξακολουθούν να μελετώνται.
Σχετικά με τα λουράκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν μια μέση συγκέντρωση PFAS περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη από εκείνη που βρέθηκε σε καλλυντικά. Σε μια μελέτη του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καλλυντικά περιείχαν μέση συγκέντρωση περίπου 200 μέρη ανά δισεκατομμύριο, ενώ η μέση συγκέντρωση για τα εξεταζόμενα λουράκια ήταν περίπου 800 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Ένα δείγμα λουρακίου είχε ακόμη υψηλότερη συγκέντρωση, πάνω από 16.000 μέρη ανά δισεκατομμύριο.
Οι ερευνητές δεν είχαν ξαναδεί συγκεντρώσεις PFAS σε αυτό το επίπεδο «σε οποιοδήποτε καταναλωτικό προϊόν που εφαρμόζεται στο δέρμα και συνιστούν να διαβάζετε τις περιγραφές των προϊόντων και να επιλέγετε φθηνότερα λουράκια κατασκευασμένα από σιλικόνη αντί για φθοροελαστομερή.
Φωτογραφία: freepik.com