Τη νέα πορεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στην πράξη, η οποία περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες που εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ο ιστορικός φορέας στους Έλληνες ναυτικούς - ασφαλισμένους και συνταξιούχους - είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει η διοίκηση του Ταμείου στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στη φετινή-τέταρτη παρουσία του στο περίπτερο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στη ΔΕΘ, το ΝΑΤ διοργάνωσε την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024, εκδήλωση, με τίτλο «Η νέα πορεία του ΝΑΤ στην πράξη», παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου και του νέου Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τέως διοικητή του ΝΑΤ, κ. Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου.
Η διοικήτρια του ΝΑΤ, κα Γεωργία Μανιάτη, αναφέρθηκε στα όσα πέτυχαν διοίκηση και εργαζόμενοι του φορέα τα τελευταία τρία χρόνια για την αναμόρφωση και τη χάραξη της νέας πορείας του, πέραν των ήδη υφιστάμενων αρμοδιοτήτων του Ταμείου, ενώ ευχαρίστησε τον έως πρόσφατα διοικητή του Ταμείου, κ. Τσαγκαρόπουλο, γιατί, όπως είπε, «απέδειξε πρώτον ότι με την αρμονική συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων μπορούν να ξεπεραστούν και τα πιο μεγάλα εμπόδια και δεύτερον ότι, με σχέδιο και συνέπεια, όλοι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν».
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, τόνισε ότι, τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Ταμείου, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Παράλληλα, με την άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων του Ταμείου, αλλά και μέσω μεγάλου αριθμού ηλεκτρονικών εφαρμογών, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί. Μάλιστα, προσέθεσε ότι η προσπάθεια για ένα ακόμα περισσότερο αναβαθμισμένο ΝΑΤ συνεχίζεται.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, σημειώνοντας ότι η σύνδεσή του με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και η σχέση του με τους Έλληνες ναυτικούς και τη ναυτιλία είναι ιδιαίτερα στενή και ουσιαστική, σε βαθμό που δεν μπορεί να την προσεγγίσει μόνο από τη θέση του εποπτεύοντος τον φορέα Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο ίδιος περιέγραψε την προσπάθεια που έκανε για περισσότερο από τρία χρόνια από τη θέση του διοικητή του ΝΑΤ να συμβάλει στη χάραξη μιας νέας πορείας για τον ιστορικό οργανισμό, «αφήνοντας οριστικά πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και την απαξίωση του φορέα, που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου και αναπτύσσοντας νέες, εμβληματικές πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της ελληνικής ναυτιλίας».
Και κατέληξε, λέγοντας: «Το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και εγώ προσωπικά, θα είμαστε σταθερά δίπλα στο ΝΑΤ σε αυτήν τη νέα πορεία του, ώστε να συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή κοινωνικού πλούτου προς όφελος του πιο ανταγωνιστικού και πιο παραγωγικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας: της ναυτιλίας μας».
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που παρέχει το ΝΑΤ στους ναυτικούς και τη ναυτιλία, η κα Μανιάτη σημείωσε ότι σχεδιάζονται τα εξής:
- Η εμφάνιση στην εφαρμογή My NAT, που ήδη παρέχει την απεικόνιση της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών, του φακέλου της εταιρίας, όπου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των εταιριών στο σύνολο των πληροφοριών που χρειάζονται για τη συναλλαγή τους με το ΝΑΤ, παροχή του ιστορικού των συναλλαγών τους, καθώς και παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων/συναλλαγών.
- Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής, ήτοι η έκδοση ενός RF κωδικού πληρωμής σε κάθε αποδεικτικό υποβολής ΑΠΔΝ, που στόχο έχει τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων, τη σύνδεση απαίτησης με μοναδικό αριθμό πληρωμής και την άμεση ενημέρωση του ΝΑΤ για την πορεία πληρωμών.
- Η ψηφιοποίηση των εντύπων (βιβλίων) που χρησιμοποιούν οι εταιρίες (e-books) για αποτύπωση των προβλεπόμενων κατά τον νόμο ενεργειών τους.
Μάλιστα, η διοικήτρια του ΝΑΤ παρουσίασε την ανάπτυξη του νέου συστήματος διαχείρισης των e-books, τονίζοντας ότι με αυτό θα επιτευχθεί μετάβαση πρόσβασης φορέων πιστοποίησης σε paperless υπηρεσίες και κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του ΝΑΤ. Όπως είπε, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ΚΥΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία των πρώτων ηλεκτρονικών βιβλίων πετρελαίου, φορτίου και απορριμμάτων, από τα συνολικά 17, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των πλοίων.